Eiffelgebouw - fotograaf Jonathan Vos

Sphinxkwartier

Grenzend aan het Frontenpark, rondom de oude fabrieken van aardewerkfabriek Sphinx ontstaat een nieuw stadsdeel: het Sphinxkwartier. Het is een ongepolijst en eigenwijs deel van Maastricht. Op deze plek wordt meer dan 100.000 m2 aan industrieel erfgoed herbestemd. Op kruipafstand van de oude historische binnenstad ontstaat hier een nieuwe stadswijk met volop ruimte voor nieuwe cultuur, innovatie, retail, horeca en wonen.

Industrieel & eigenwijs

Maastricht nét even anders

Een nieuw stukje Maastricht, nét even anders. Zo kun je het industriële Sphinxkwartier het beste omschrijven. Aan de rand van de historische binnenstad slaap, shop, werk, eet en drink je en geniet je van films en muziek in oude fabriekspanden.

Cultuur in het Sphinxkwartier

Het spannende randje van het Sphinxkwartier

Met spelers als Lumière Cinema, de Muziekgieterij, Bureau Europa, Landbouwbelang, de Sphinxpassage en Pathé in het gebied, is het Sphinxkwartier bij uitstek een gebied waar cultuur in de meest brede vorm goed gedijt. Tel daar evenementen als Museumnacht, Bruis, Fashion Clash, Het Parcours en het Photo Festival Maastricht bij op en het plaatje is compleet.

Ondernemen in het Sphinxkwartier

Ben jij de ondernemer die we zoeken?

The Student Hotel, Nieuwe Stroom en European Journalism Centre. Zomaar wat voorbeelden van ondernemingen die hun plek hebben gevonden in het iconische Eiffelgebouw. Heb jij een creatief of innovatief bedrijf dat daar een prima aanvulling op is? Dan ben jij de ondernemer die we zoeken voor de nog resterende bedrijfsruimtes!

Woningbouw in het Sphinxkwartier

Wonen in het bruisende Sphinxkwartier

Van appartementen tot eengezinswoningen, stadsvilla's en lofts in het iconische Eiffelgebouw: in het Sphinxkwartier wordt geleefd, gewerkt én gewoond. De komende jaren wordt het huidige P-Sphinx gevuld met nieuwe woningen. Het parkeerterrein verdwijnt ondergronds.

Europese erkenning voor het Sphinxkwartier

Sphinxkwartier opgenomen in de European Route of Industrial Heritage (ERIH)

Het Sphinxkwartier Maastricht is opgenomen als ankerpunt in het netwerk van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH-ankerpunten zijn erfgoedsites van uitzonderlijk historisch belang voor de industriële geschiedenis. Daar hoort ook het Sphinxkwartier bij, de Maastrichtse bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland.

Sphinxpassage

Maastrichtse aardewerkhistorie in 30.000 tegels

Het verleden van de Sphinxfabrieken heeft een plek gekregen in de 120 meter lange Sphinxpassage. In 26 hoofdstukken en bijna 30.000 (Mosa) tegels vertelt de Sphinxpassage het verhaal van de Maastrichtse aardewerk industrie. De Sphinxpassage is dagelijks open van 08.00 uur tot zonsondergang. Toegang is gratis.

Parkeren in en rond het Sphinxkwartier

Parkeren bij P-Sphinx of P-Frontenpark

Parkeren bij P+W Frontenpark en P Sphinx is parkeren in hartje Sphinxkwartier! De in- en uitritten bevinden zich aan de Frontensingel en via het Sphinxterrein wandelen bezoekers binnen enkele minuten naar de Boschstraat. Of verder richting Markt en het Vrijthof.