Belvédère Maastricht
Het project Belvédère Maastricht is een grote gebiedsontwikkeling in het noordwesten van Maastricht. Het gebied strekt zich grofweg uit van de Boschstraat/Maagdendries in het centrum van de stad tot aan de Belgische grens bij Smeermaas. Het beslaat bijna 300 hectare en omvat voormalige industrieterreinen zoals Sphinx, Vredestein/Radium, Bosscherveld, oude vestingwerken en unieke natuurlandschappen. Sinds de eeuwwisseling wordt er gewerkt aan de herstructurering van dit opmerkelijke deel van Maastricht.
Van kleur verschoten
De Belvédère WOM handelt volgens ‘het Antwoord van de Sphinx’, een document dat in 2013 door de gemeenteraad is vastgesteld. Vanaf 2014 is aan de hand van dit richtinggevende sfeerdocument de ontwikkeling van het gebied ter hand genomen. De noordwestentree van de stad heeft het afgelopen decennium een ware metamorfose ondergaan. Het monumentale Eiffelgebouw aan de Boschstraat is een levendig complex waar mensen wonen, werken en studeren. Het Noorderbrugtracé werd verlegd, het Frontenpark werd toegevoegd, Bosscherveld en het Radiumterrein werden gerevitaliseerd, er zijn bijna 1.000 woningen gebouwd, meer dan 100.000 m2 industrieel erfgoed is herbestemd en er is een cultuurcluster in het Sphinxkwartier toegevoegd. Kortom, er is een stadsdeel aan de stad toegevoegd dat Maastricht een spannende en moderne kleur op de wangen geeft en letterlijk en figuurlijk groter heeft gemaakt.
Sjiek, sjoen en sjore
De ontwikkelingen binnen Belvédère gaan de komende jaren volop verder. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van ‘Sappi-Zuid’ in combinatie met het Landbouwbelang. Het Sphinxkwartier heeft een stadse context, waar het naast ‘Sjiek & Sjoen’ ook mag schuren (‘Sjiek, Sjoen & Sjore’). De uitstraling is internationaal en kent qua architectuur een samenspel van stadsvernieuwing en architectonisch/industrieel erfgoed. Ontmoetingen en dwarsverbanden spelen een grote rol. In het Sphinxkwartier ligt de nadruk op herbestemmen, tijdelijke en permanente functies, flexibiliteit, geleidelijke transformatie, duurzaamheid en co-creatie. Geloof in de toekomst, durf om te investeren in een organische transformatie en ontvankelijkheid tekenen Belvédère Maastricht. In historische zin heeft dit stadsdeel altijd een grote rol gespeeld voor de ontwikkeling van de stad Maastricht. Daar hoort nu ook de toekomst bij: die ligt in het nieuwe Sphinxkwartier.
De Belvédère WOM legt ieder jaar verantwoording af aan de gemeenteraad. De raadsstukken geven op een transparante en openbare wijze inzicht in de voortgang en de nieuwe accenten van de gebiedsontwikkeling. Op 18 juni 2024 heeft de gemeenteraad de laatste grondexploitatie vastgesteld. Hierin worden alle gerealiseerde projecten en actuele ontwikkelingen per deelgebied benoemd.
Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij B.V.
De gebiedsontwikkeling vindt plaats door de Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij B.V. (WOM). Deze organisatie werd opgericht in 2005 als een publiek-private samenwerking tussen de gemeente, Bouwinvest en ING Real Estate. Vanwege de mondiale crisis hebben de private partijen de B.V. verlaten en is momenteel alleen de gemeente nog aandeelhouder. De gemeenteraad heeft in 2022 bepaald dat de looptijd van de Belvédère WOM wordt verlengd tot 2030.