Lumière Cinema in het voormalige ketelhuis van de Sphinxfabrieken - fotograaf Fred Berghmans

Cultuur in het Sphinxkwartier

Cultuur als spannend randje van het Sphinxkwartier

Met spelers als Lumière Cinema, de Muziekgieterij, Bureau Europa, Landbouwbelang, de Sphinxpassage en Pathé in het gebied, is het Sphinxkwartier bij uitstek een gebied waar cultuur in de meest brede vorm goed gedijt. Tel daar evenementen als Museumnacht, Bruis, Fashion Clash, Het Parcours en het Photo Festival Maastricht bij op en het plaatje is compleet. Voor de liefhebbers van popmuziek, exposities, film en alle andere vormen van kunst is het Sphinxkwartier een niet te missen stadsdeel geworden. Het geeft Maastricht net dat andere en spannende randje.

Grote zaal van de Muziekgieterij - fotograaf Fred Berghmans

Culturele hotspot

Het Sphinxkwartier neerzetten als een plek met volop ruimte voor cultuur past bij de ambities van het stadsbestuur. In 2014 is besloten om met name te investeren in de Timmerfabriek en in de voormalige energiecentrale aan het Bassin. Het plan was om van deze gebouwen een 'culturele hotspot' te maken met volop ruimte voor popmuziek en film. Anno nu is de Muziekgieterij verbouwd tot een volwaardig poppodium met twee zalen (350 en 1.100 personen), een opnamestudio en repetitieruimtes. En bij Lumière Cinema groeien sinds de opening in 2016 de bezoekersaantallen gestaag. Vanaf dag één waren zij één van de publiekstrekkers van het Sphinxkwartier. Al met al kan worden gesteld dat die 'culturele hotspot' steeds meer vorm krijgt. Dat is ook te merken aan het groeiend aantal aanvragen voor (culturele) events in het Sphinxkwartier. 

De Binnentuin tussen Lumière Cinema en de Muziekgieterij - fotograaf Fred Berghmans

Richie Backfireplein: een plein voor iedereen

Het plein tussen Lumière Cinema en de Muziekgieterij is helemaal opnieuw ingericht. Aan de noordkant grenst het Richie Backfireplein  aan de mural van Collin van der Sluijs, aan de west- en zuidkant aan de Muziekgieterij en Lumière Cinema. Via een trappartij wandel je regelrecht naar Het Bassin. Het Richie Backfireplein is onderdeel van de openbare ruimte en – net als andere pleinen in Maastricht – ook bedoeld voor events. Dat past precies bij de naamgever van het plein: Richie Backfire was de aanjager van Maastrichtse hardcore punk. Hij bezorgde Maastricht - in de hardcorewereld bekend als M-town - wereldfaam binnen die muziekscene.

Events op het Richie Backfireplein - 2021

In 2021 staan er  al verschillende events  op het Richie Backfireplein in de planning.  Lumière Cinema organiseert 24 intieme open air filmvoorstellingen verspreid over 5 weken, telkens met een maximale capaciteit van 100 bezoekers.  De Muziekgieterij zet in op in totaal 8 zondagse Mingufesten met een focus op ontmoeten met een hapje, drankje en loungemuziek. Het eerste Mingufest vindt plaats op zondag 27 juni, het laatste op zondag 15 augustus.  En dan is er natuurlijk nog festival Bruis, het festival waarmee de Muziekgieterij de aftrap geeft voor het culturele seizoen.  In 2021 gepland voor het weekend van vrijdag 3 t/m zondag 5 september en alleen toegankelijk voor betalende bezoekers. Een heel weekend lang staat er dan een podium op het Richie Backfireplein.  Tegelijkertijd treden ook in de beide zalen van de Muziekgieterij bands op. Per (festival)dag kunnen 3.000 bezoekers meegenieten van Bruis.

Sphinxkwartier in beeld

Bekijk onze uitgebreide fotocollectie

Dankzij onze fotografen Fred Berghmans en Jonathan Vos beschikken we over een uitgebreide fotocollectie. Alle foto's kunt u bekijken via Flickr Belvédère Maastricht.