Sphinxpassage: historie in 30.000 tegels
De Sphinxpassage is een 120 meter lange, overdekte tegeltableaupassage tussen The Social Hub en Pathé. Hier komt het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld én objecten tot leven
Langste tegeltableau van Nederland
In 26 hoofdstukken en bijna 30.000 tegels geeft de Sphinxpassage met behulp van het papieren- en fotoarchief van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) een uniek tijdsbeeld van de geschiedenis van de Sphinxfabriek. Hier zie en lees je het verhaal achter de beroemde fabriek, vanaf de oprichting door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek aan de Boschstraat. Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage het langste tegeltableau van Nederland. Afbeeldingen van fabrieksarbeiders - pottemennekes en pottevruikes - en de fabrieken zelf, serviesdecoraties, ontwerpenstudies en oude reclame-uitingen worden ondersteund door een beknopt achtergrondverhaal (Nederlands- en Engelstalig). Bij een aantal hoofdstukken zijn hangende vitrines toegevoegd, gevuld met aardewerk uit de Sphinxcollectie van het Centre Céramique. De Sphinxpassage is gratis toegankelijk en dagelijks open van 08.00 uur tot zonsondergang.
Europese erkenning voor het Sphinxkwartier
Het Sphinxkwartier Maastricht is opgenomen als ankerpunt in het netwerk van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH-ankerpunten zijn erfgoedsites van uitzonderlijk historisch belang voor de industriële geschiedenis. Daar hoort ook het Sphinxkwartier bij, de Maastrichtse bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland.