Het Sphinxcour is het hart van het Sphinxkwartier

Sphinxkwartier: industrieel & eigenwijs

Een nieuw stukje Maastricht, nét even anders. Zo kun je het industriële Sphinxkwartier het beste omschrijven. Aan de rand van de historische binnenstad slaap, shop, werk, eet en drink je en geniet je van films en muziek in oude fabriekspanden. In de historische binnenhaven Het Bassin vind je gezellige restaurantjes en ateliers. Het verleden van het Sphinxkwartier heeft een unieke plek gekregen in de Sphinxpassage: 30.000 tegels vertellen in 26 hoofdstukken het verhaal van de Sphinxfabrieken.

Industrieel en eigenwijs: dat is het Sphinxkwartier. Het is het nieuwe culturele en creatieve hart van de stad. Hier vindt en voel je een ander Maastricht waar dynamiek, ontwikkeling, verrassing, vernieuwing, cultuur én historie probleemloos samengaan. Een ‘nieuw’ stukje Maastricht voor jonge mensen van alle leeftijden.

Het Sphinxcour is het hart van het Sphinxkwartier

Sphinxfabrieken als decor

De voormalige Sphinxfabrieken vormen een ideaal decor voor creatieve en culturele ondernemers en verrassende projecten. Hier kun je 24/7 terecht om te shoppen bij lifestylewinkel Loods 5, te genieten van een tentoonstelling bij Bureau Europa of om een wandeling tussen historische vestingmuren te maken in het ruige Frontenpark. In de oude werfkelders van historische binnenhaven van Het Bassin vind je niet alleen restaurantjes, maar ook atelier Vormstof en Yogaschool Maastricht. In de avonduren pak je vervolgens een film bij Pathé of Lumière Cinema of bezoek je een spetterend optreden in poppodium Muziekgieterij. Geniet je liever met een cocktail in je hand van de zonsondergang? Ga dan langs bij Bold Rooftopbar, op het dak van het iconische Eiffelgebouw.

In de Sphinxpassage komt het verleden tot leven

Sphinxpassage: Sphinxverhaal in 30.000 tegels

In de 120 meter lange Sphinxpassage vertellen 30.000 tegels het verhaal van de voormalige Sphinxfabrieken. Deze dagelijks geopende en gratis toegankelijke expositie is één van de redenen dat het Sphinxkwartier Europese erkenning heeft gekregen, Het Sphinxkwartier maakt samen met het achtergelegen Frontenpark en Het Radium onderdeel uit van de European Routes of Industrial Heritage (ERIH). Door de vele openbare functies wandel je gewoon door al dit prachtige oude industriële erfgoed heen. Misschien is ‘Instagrammable’ dan ook wel het juiste woord voor het #Sphinxkwartier.
 

Belvédère in beeld

Bekijk onze uitgebreide fotocollectie

Dankzij onze fotografen Fred Berghmans, Jonathan Vos en Aron Nijs beschikken we over een uitgebreide fotocollectie. Alle foto's kunt u bekijken via Flickr Belvédère Maastricht.