Sappi-Zuid - fotograaf Fred Berghmans

Actueel

De ontwikkelingen binnen Belvédère gaan volop verder. De komende jaren staan in het teken van de doorontwikkelingen van het Frontenpark en Het Radium, de ontwikkeling van Retailpark Belvédère en de herbestemming van ‘Sappi-Zuid’ in combinatie met het Landbouwbelang. 

Maagdendries - foto Fred Berghmans

Vooruitblik Maagdendries

Toekomstige inrichting Maagdendries

In de afgelopen jaren is flink aan de weg getimmerd rondom de Maagdendries. Wegen zijn verlegd voor het nieuwe Noorderbrugtracé en de nieuwe stadsdelen Lindenkruis en Sphinx-Zuid zijn zo goed als afgebouwd. Tijd om alvast vooruit te kijken: wanneer wordt de Maagdendries onder handen genomen en wat betekent dit voor de verkeerssituatie?

Artist impression herontwikkeling Sappi Zuid - Belvédère WOM B.V.

Verder investeren in het Sphinxkwartier

Update 7 januari 2021

Donderdag 7 januari 2021 hebben Sappi Maastricht en Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) van de gemeente Maastricht de overeenkomst gesloten die de verkoop van het zuidwestelijk deel van het terrein van de Maastrichts papierfabriek aan de WOM definitief beklinkt. De aankoop leidt tot een win-win situatie voor beide partijen.

Landbouwbelang vanaf de Maas - fotograaf Fred Berghmans

Maastricht start zoektocht naar uniek plan voor locatie Landbouwbelang

25 oktober 2021

De gemeente zoekt marktpartijen die hun creativiteit willen inbrengen om deze unieke locatie op een spraakmakende wijze te ontwikkelen met een mix aan functies. Het plan moet aansluiten bij de ontwikkelingen in het Sphinxkwartier, moet de binnenstad verlengen en de Maas omarmen.

Tijdelijke trap tussen Lage en Hoge Fronten

Nieuwe trap Frontenpark

December 2021

De tijdelijke trap tussen Lage en Hoge Fronten is vervangen door een nieuwe, permanente trap

Cover Cultureel Maandblad Zuiderlucht

Sphinxkwartier special in Zuiderlucht

Oktober 2020

De oktobereditie van Cultureel Maandblad Zuiderlucht is volledig gewijd aan het Sphinxkwartier, Frontenpark en Het Radium. Met voorwoord door Leon Verdonschot die het ongepolijste Sphinxkwartier vergelijkt met de tofste wijken in Berlijn. Lees Zuiderlucht digitaal of haal een exemplaar op in het Sphinxkwartier of aan Het Bassin.

De mural van een zanglijster markeert de overgang tussen Sphinxkwartier en Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Mural als entree Sphinxkwartier

21 april 2020

Op de kop van de Boschstraat/Fransensingel heeft kunstenaar Collin van der Sluijs een mural aangebracht. Het Sphinxkwartier heeft door deze mural een entree die past bij de uitstraling van de wijk.

Cokesfabriek rood gekleurd - foto Fred Berghmans

Studio Valentin Loellmann nieuwe eigenaar Gasfabriek

20 november 2019

Valentin Loellmann gaat per 1 december 2019 zijn designstudio onderbrengen in de voormalige Gasfabriek, in de volksmond beter bekend als de ‘Cokesfabriek’. Naar verwachting neemt de volledige restauratie van het Rijksmonument een aantal jaar in beslag.

Uitreiking ERIH-plaquette aan wethouder Gertjan Krabbendam en Joes Minis - fotograaf Fred Berghmans

Europese erkenning voor het Sphinxkwartier

9 oktober 2019

Het Sphinxkwartier Maastricht is opgenomen als ankerpunt in het netwerk van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH-ankerpunten zijn erfgoedsites van uitzonderlijk historisch belang voor de industriële geschiedenis. Daar hoort ook het Sphinxkwartier bij, de Maastrichtse bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland.