Sappi-Zuid - fotograaf Fred Berghmans

Actueel

De ontwikkelingen binnen Belvédère gaan volop verder. De komende jaren staan in het teken van de doorontwikkelingen van het Frontenpark en Het Radium, de ontwikkeling van Retailpark Belvédère en de herbestemming van ‘Sappi-Zuid’ in combinatie met het Landbouwbelang. En niet te vergeten: de tram Maastricht-Hasselt, met halte Sphinxkwartier als eerste stop op Nederlandse bodem.
Artist impression herontwikkeling Sappi Zuid - Belvédère WOM B.V.

Verder investeren in het Sphinxkwartier

Update 28 oktober 2020

Het college van Gemeente Maastricht investeert verder in het Sphinxkwartier. Dinsdag 27 oktober 2020 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de aankoop van een deel van de Sappifabriek. Het gaat om het zuidwestelijk deel van het Sappiterrein aan het Bassin (tegenover Lumière Cinema). Daar ligt nu onder andere een parkeerplaats van Sappi.

Cover Cultureel Maandblad Zuiderlucht

Sphinxkwartier special in Zuiderlucht

Oktober 2020

De oktobereditie van Cultureel Maandblad Zuiderlucht is volledig gewijd aan het Sphinxkwartier, Frontenpark en Het Radium. Met voorwoord door Leon Verdonschot die het ongepolijste Sphinxkwartier vergelijkt met de tofste wijken in Berlijn. Lees Zuiderlucht digitaal of haal een exemplaar op in het Sphinxkwartier of aan Het Bassin.

De mural van een zanglijster markeert de overgang tussen Sphinxkwartier en Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Mural als entree Sphinxkwartier

21 april 2020

Op de kop van de Boschstraat/Fransensingel heeft kunstenaar Collin van der Sluijs een mural aangebracht. Het Sphinxkwartier heeft door deze mural een entree die past bij de uitstraling van de wijk.

Cokesfabriek in de steigers - fotograaf Frans Senden

Studio Valentin Loellmann nieuwe eigenaar Gasfabriek

20 november 2019

Valentin Loellmann gaat per 1 december 2019 zijn designstudio onderbrengen in de voormalige Gasfabriek, in de volksmond beter bekend als de ‘Cokesfabriek’. Naar verwachting neemt de volledige restauratie van het Rijksmonument een aantal jaar in beslag.

Uitreiking ERIH-plaquette aan wethouder Gertjan Krabbendam en Joes Minis - fotograaf Fred Berghmans

Europese erkenning voor het Sphinxkwartier

9 oktober 2019

Het Sphinxkwartier Maastricht is opgenomen als ankerpunt in het netwerk van de European Route of Industrial Heritage (ERIH). ERIH-ankerpunten zijn erfgoedsites van uitzonderlijk historisch belang voor de industriële geschiedenis. Daar hoort ook het Sphinxkwartier bij, de Maastrichtse bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland.