Mural voor het Sphinxkwartier

Mural als entree voor het Sphinxkwartier

Zanglijster markeert de overgang tussen Sphinxkwartier en Frontenpark.

Op de kop van de Boschstraat/Fransensingel in Maastricht staat een karakteristiek wit pand. De witte zijgevel van dit pand naast de nieuwe Muziekgieterij is in april 2020 voorzien van een ‘mural’ van kunstenaar Collin van der Sluijs. Door deze mural heeft het industriële en eigenwijze Sphinxkwartier een entree die past bij de uitstraling van de wijk.

Mural op de grens van het Sphinxkwartier en Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Op de grens van Frontenpark en Sphinxkwartier

De muurschildering van Collin van der Sluijs markeert de overgang van het culturele Sphinxkwartier naar de natuur en historische vestingwerken in het Frontenpark. Collin heeft gekozen voor een zanglijster omdat deze vogel maar liefst zeven verschillende geluiden kan produceren. Oftewel: een one-manband, passend bij de naastgelegen Muziekgieterij. De mural wordt omlijst door kleinere elementen die verwijzen naar het Frontenpark en het industriële verleden van de Sphinx.

Mural voor en door Collin van der Sluijs - fotograaf Fred Berghmans

Berlijn, Chicago, Tbilisi en nu dus ook Maastricht

Collin van der Sluijs woont en werkt vanuit Maastricht. Binnen Nederland bracht hij al murals aan in onder andere Den Haag, Nijmegen en Heerlen. Buiten Nederland is werk van zijn hand te bewonderen in onder andere Berlijn, Chicago en recentelijk in Tbilisi. Binnen Maastricht bleef het tot nu toe bij de tijdelijke schildering op de bouwwand die is geplaatst bij de bouw van de ondergrondse fietsenstalling in Wyck. Met de mural op het pand aan de kop van de Boschstraat/Fransensingel komt daar dus verandering in en heeft Collin ook een mural in zijn woonstad.

The making of...

Van witte gevel tot zanglijster

Van gebladderde witte gevel tot waar kunstwerk: fotograaf Fred Berghmans volgde het maakproces van dag tot dag. Alle foto's staan op onze Flickrpagina.