De ingang van Het Radium bevindt zich aan de Lage Frontweg - fotograaf Fred Berghmans

Het Radium

Het Radium grenst aan het Frontenpark en kenmerkt zich door tal van karakteristieke gebouwen die zich lenen voor (re)creatieve en culturele bedrijvigheid.

Luchtfoto Radium zomer 2019 - fotograaf Aron Nijs

Van verleden naar toekomst

Het Radium heeft een rijk rubberverleden. Een verleden dat nog altijd zichtbaar is in de aanwezige gebouwen. Bijvoorbeeld in de 45 meter hoge Radiumschoorsteen, het ‘Kunstfront’ en het LABgebouw. De Gemeentelijke Gasfabriek (a.k.a. Cokesfabriek) stamt nog uit de tijd daarvoor. De grote groene Gashouder bij de Stadsweide is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd. Dankzij de verlegging van de aanlanding van de Noorderbrug ligt Het Radium anno nu op een zeer zichtbare en optimaal bereikbare locatie.

Cokesfabriek rood gekleurd - foto Fred Berghmans

Nieuwe bedrijvigheid

In het LABgebouw hebben intussen verschillende (re)creatieve bedrijven permanent onderdak gevonden. De monumentale Cokesfabriek is verkocht aan designer Valentin Loellmann die hier zijn studio vestigt. Het Kunstfront – het voormalige hoofdkantoor van rubberfabrikant Radium Foam – wordt gerenoveerd vooruitlopend op een nieuwe bestemming. Naar verwachting krijgt ook de Gashouder in de toekomst een nieuwe invulling. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.hetradium.nl.

Het Radium in beeld

Bekijk ons fotoalbum

Dankzij fotograaf Fred Berghmans beschikken we over een uitgebreid fotoalbum van Het Radium. Bekijk deze en méér foto's via onze Flickraccount Belvédère Maastricht.