
Groen en verkeer in Sphinx Zuid
De afgelopen tijd zijn er gesprekken geweest tussen de gemeente Maastricht, het bewonersinitiatief Sphinx moet Groener en het bewonersplatform Belvédère. Op deze pagina leest u wat de stand van zaken is met betrekking tot het vergroenen en de verkeersmaatregelen in het Sphinxkwartier.
Verkeer en groen in het Sphinxkwartier
In oktober 2023 heeft het bewonersinitiatief Sphinx moet Groener een petitie aangeboden aan de gemeente Maastricht. Ze willen graag het gebied vergroenen tussen de Frontensingel, Maagdendries, Pikeursbaan en de dr. Frans Fouquetstraat. Ook hebben ze een verkeerscirculatieplan gemaakt. Ze willen eenrichtingsverkeer in de wijk, zodat rijbanen smaller kunnen worden en er ruimte vrijkomt voor groen.
Sphinx moet Groener heeft tussen december 2023 en augustus 2024 verschillende gesprekken gehad met de gemeente over hun plannen. In dezelfde periode hebben ze een ook aantal bijeenkomsten georganiseerd voor de buurt. Daar hebben ze hun plannen gepresenteerd.
Gesprekken met gemeente
De gemeente heeft Sphinx moet Groener gevraagd een participatieproces te doorlopen. De stukken die zij hebben laten zien aan de gemeente toonden dat het proces is doorlopen zoals de gemeente dat voor ogen heeft bij overheidsparticipatie. Sphinx moet Groener heeft bewoners geïnformeerd en gevraagd te reageren op hun plannen. Ze hebben enkele reacties ontvangen. Eind 2024 ontvingen de gemeente en gemeenteraad ook een aantal reacties. Meer bewoners in de wijk en het bewonersplatform Belvédère waren het niet helemaal eens met de plannen van Sphinx moet Groener. In november 2024 heeft de gemeente opnieuw gesproken met beide partijen en gevraagd tot een gezamenlijk standpunt te komen.
Sphinxkwartier tweerichtingsverkeer
Er is geen overeenstemming bereikt. De gemeente neemt daarom het volgende standpunt in. Het Sphinxkwartier is ontworpen als een voetgangersgebied. Auto’s zijn ondergeschikt, maar rijden in beide richtingen is toegestaan. Vanwege de veiligheid tijdens de bouw van de verschillende complexen en het werk aan de Maagdendries was er tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Deze tijdelijke situatie wordt opgeheven begin maart 2025. Dan worden ook de (tijdelijke) verkeersborden verwijderd. We laten het verkeer dus eerst wennen aan de situatie zoals die oorspronkelijk bedacht is. We doen dit 2 jaar en in die tijd kijken we of de verkeerssituatie aangepast moet worden.
Verkeersbesluit
Beide groepen geven aan dat het goed is om twee kleinere straten af te sluiten: Het Kinderwetje en de Frans Fouraschenstraat tussen de Andriespoort en Pikeursbaan. Hiervoor nemen we een verkeersbesluit.
Vergroenen Sphinxkwartier
Aan de Maagdendries stonden 7 boombakken. Daarvan zijn vijf boombakken begin februari aan de Dr. Frans Fouquetstraat geplaatst. De andere twee staan bij het milieuperron bij de splitsing Bogaardenstraat/Maagdendries. Op de Dr. Frans Fouquetstraat worden aanvullend nog vier boombakken geplaatst. Er komen nog een aantal boombakken in de wijk te staan. Deze worden betaald uit de Burgerbegroting. Aanvullende onderzoeken we of er 2 bomen in de volle grond kunnen komen bij de ingang van de Busschuttenpoort. Als dat niet kan door bijvoorbeeld kabels en leidingen, worden er bomen in boombakken geplaatst.
Er komen extra (openbare) groenstroken aan de Frans Fouraschenstraat, de Andriespoort en de Pikeursbaan. Verder kunnen bewoners/VvE’s aanvragen doen voor geveltuinen. In De Cassij, Frans Fouraschenstraat en Andriespoort mogen geveltuinen 1,5 meter breed worden i.p.v. de normale 50 centimeter. Er blijft dan 5 meter rijbaan over voor gemotoriseerd verkeer.
Bewoners zelf moeten deze stroken onderhouden zoals dat overal in Maastricht geldt. Als bewoners of Verenigingen van Eigenaren geveltuinen willen aanleggen, kan dat via https://www.gemeentemaastricht.nl/wonen-en-verhuizen/geveltuin-aanleggen.
Geboortebosje in het Frontenpark
Op zaterdag 29 maart wordt er in het Frontenpark een geboortebosje geplant. Dit is het geboortebos voor het stadsdeel Centrum. We kiezen plekken centraal in het stadsdeel, in de buurt van woningen en waar al groen aanwezig is. In dit geval is dat ten noorden van de De Krul, bij het kruispunt van de fietspaden. Meer informatie over geboortebosjes leest u hier.
.