Sky Hive Solar - fotograaf Fred Berghmans

Sky Hive Solar Frontenpark

The Bee Collective

Tussen P-Frontenpark en de ingang naar de Lage Fronten staat de Sky Hive Solar: een grote gele paal met bijenkast. The Sky Hive Solar is gefinancierd via het crowdfunding project ‘Adopt a Bee, Honey!’ om zowel bijen als imkers een zichtbare plek in hartje stad te geven.

Enig idee hoe belangrijk bijen zijn?  Bijen bevruchten maar liefst 1/3 van ons fruit en groenten. Eén bijenkorf produceert zo jaarlijks 40 kilo honing. Bijen brengen de natuur terug in de stad.

Sky hive solar - foto Architectenweb

Sky Hive Solar

Dankzij de Sky Hive Solar is het mogelijk om bijen te houden in de openbare ruimte zonder dat passanten gestoken worden. Tegelijkertijd zijn de bijen veilig zijn voor mogelijk vandalisme. Tussen mei 2011 en september 2013 stond een prototype van de Sky Hive Solar op het Sphinxterrein, dichtbij de drukke Frontensingel. Sinds het voorjaar van 2014 staat een spiksplinternieuwe, definitieve Sky Hive Solar aan de rand van het Frontenpark. Via een druk op een knop kan de Sky Hive Solar naar beneden worden gehaald om de bijen te verzorgen en honing te oogsten. Op het dak van de bijenkorf zijn zonnepanelen aangebracht die de benodigde stroom produceren. Het takelsysteem is goedgekeurd voor gebruik in de openbare ruimte.

Honing verzamelen - foto Bureau Europa

Nieuwe generatie bijenhouders

The Bee Collective is een coöperatie van imkers en designers die samen zoeken naar nieuwe manieren om het houden van bijen in een moderne leef- en stadsomgeving mogelijk te maken. De coöperatie heeft tot doel om nut en noodzaak van bijen breder onder de aandacht te brengen. Tegelijkertijd streeft The Bee Collective ernaar om een nieuwe generatie imkers in een eigen netwerk te verenigen en mensen uit te nodigen om zelf ook bijen te gaan houden.

Frontenparkhoning

Te koop in het Sphinxkwartier

De honing die the Bee Collective oogst van de Sky Hive Solar is te koop bij coöperatie Gedeelde Weelde.