Muurhagedissen in het Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Natuurcompensatie Belvédère Maastricht

Belvédère Maastricht kent veel verrassende bewoners die goed gedijen in de verschillende natuurgebieden die het gebied rijk is. En dat willen we ook zo houden. Daarom zijn door het hele Belvédèregebied meerdere nieuwe leefgebieden gecreëerd en tal van voorzieningen gemaakt voor de in het gebied aanwezige dieren.

Van takkenrillen tot en met vleermuishuis

Hazelwormen, dassen, vossen, rugstreeppadden, vleermuizen en muurhagedissen. Allemaal bijzondere beestjes die zich thuis voelen in het Belvédèregebied. En natuurlijk doen we er alles aan om dat zo te houden. In de afgelopen jaren zijn puinruggen aangelegd voor de muurhagedissen, takkenrillen voor de hazelwormen, poelen voor de rugstreeppadden en onderdoorgangen en tunnels voor hagedissen, hazelwormen en dassen. De droge gracht onder de Cabergerweg is over een aanzienlijk deel afgewerkt met een zogenaamde ‘ecomuur’ waar muurhagedissen in kunnen gedijen. En in de Lage Fronten is het voormalige havenmeesterhuis omgebouwd tot een heus vleermuishuis. Lees meer over de verrassende bewoners van Belvédère Maastricht in het groene Belvédère.

Onderdoorgang Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Natuurwinst dankzij Noorderbrugtracé

De verlegging van de aanlanding van de Noorderbrug heeft de meeste natuurwinst opgeleverd. Want juist door de aanleg van de nieuwe infrastructuur kwam er ruimte vrij om de Hoge en Lage Fronten met elkaar te verbinden tot het ruim twintig hectare grote Frontenpark. Langs heel de Belvédèrelaan is gekleurde LED-verlichting aangebracht, zodat vleermuizen geen hinder ondervinden. En daar blijft het niet bij: in het hele Belvédèregebied zijn vanwege het nieuwe Noorderbrugtracé maar liefst 596 nieuwe bomen aangeplant, 3000 meter nieuwe hagen, 3714 m2 bodembedekkers, 1100 m2 eikenhaagbeukenbos en 12.000 vierkante meter struikgewas bestaande uit 15.269 afzonderlijke plantjes.

natuurwerkdag CNME in het Frontenpark - fotograaf Fred Berghmans

Ecologisch beheer in het Frontenpark

Sinds de zomer van 2019 is het Frontenpark open voor bewoners en bezoekers van Maastricht. Het ruwe en ruige park is een tegenhanger van het keurige stadspark aan de zuidkant van de binnenstad. En dat blijft ook zo: in het Frontenpark staan flora en fauna in de delen met hoge natuurwaarden op de eerste plaats. De komende jaren neemt de biodiversiteit alleen nog maar meer toe, dankzij uitgekiend ecologisch beheer door het CNME (Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie).

Solarpark Belvédèreberg in aanleg - fotograaf Fred Berghmans

Van stortplaats naar duurzame invulling

Van oudsher waren er in het bedrijventerrein Bosscherveld diverse (gemeentelijke) stortplaatsen aanwezig. We dragen deze gronden beetje bij beetje over aan Bodemzorg Limburg die de stortplaatsen beheert en waar mogelijk een nieuwe duurzame bestemming geeft. Het mooiste voorbeeld daarvan is de voormalige stortplaats op de Belvédèreberg. Daar wordt eind 2020 met zonnepanelen energie opgewekt, er lopen wandelroutes met fenomenaal uitzicht overheen en er zijn voorzieningen aangebracht voor zeldzame diersoorten als de muurhagedis en de hazelworm.

Frontenparkhoning - foto Bee Collective

The Bee Collective

Tussen P-Frontenpark en de ingang naar de Lage Fronten staat de Sky Hive Solar: een grote gele paal met bijenkast. The Sky Hive Solar is gefinancierd via het crowdfunding project ‘Adopt a Bee, Honey!’ om zowel bijen als imkers een zichtbare plek in hartje stad te geven.  Dankzij de Sky Hive Solar is het mogelijk om bijen te houden in de openbare ruimte zonder dat passanten gestoken worden. Tegelijkertijd zijn de bijen veilig zijn voor mogelijk vandalisme. Coöperatie Gedeelde Weelde biedt de Frontenparkhoning te koop aan.

Het groene Belvédère in beeld

Bekijk onze uitgebreide fotocollectie

Dankzij onze fotografen Fred Berghmans en Jonathan Vos beschikken we over een uitgebreide collectie foto's van het Frontenpark en omgeving. Van muurhagedissen tot en met grote zwanen: dieren gedijen in het Frontenpark.