Wonen in het #Sphinxkwartier

Binnen het Sphinxkwartier worden op verschillende plekken initiatieven ontwikkeld voor woningen en appartementen voor particulieren. Omdat we hier steeds meer vragen over krijgen zetten we de verschillende initiatieven hieronder op een rij.

Drie CPO-initiatieven aan de Maagdendries

Aan de Maagdendries achter de oude Sphinxmuur starten op korte termijn drie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) initiatieven. Dat betekent dat het initiatief voor deze wooncomplexen ligt bij de toekomstige bewoners die zich organiseren in een vereniging. Samen ontwikkelen en realiseren zij de plannen. Van het allereerste ontwerp tot en met de daadwerkelijke bouw zijn ze betrokken. De toekomstige bewoners krijgen zo maximale invloed op de inrichting van hun woning. Het gaat om de volgende initiatieven.

1 – CPO-initiatief Les Mouleurs

Dit initiatief is gestart onder de naam “Betrokken Wonen” en heet nu Les Mouleurs. Dit CPO-initiatief is van plan zo’n 20 appartementen met parkeergarage te realiseren achter de fabrieksmuur aan de Maagdendries op het voormalige binnenterrein van de Sphinxfabrieken, aan de oostzijde van de geprojecteerde binnentuin. Begin juni zijn afspraken vastgelegd met de gemeente. Voor een belangrijk deel van de woningen zijn al reserveringsovereenkomsten afgesloten met de aspirant-kopers van de woningen. Er zijn nog drie woningen beschikbaar (svz mei 2018). Iedereen die op de hoogte wil blijven over de voortgang van de plannen of interesse heeft om deel te nemen kan terecht op de projectwebsite: www.lesmouleurs.nl

Blok 2 Les Mouleurs

2 – CPO-initiatief SphinxTuin

Er is een schetsontwerp opgesteld voor zo’n 24 appartementen op basis waarvan al veel toekomstige bewoners “hun woning” hebben uitgekozen. Dat plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt nadat dit afgelopen voorjaar door de gemeente de voorwaarden zijn vastgesteld, zoals de grondprijs. De toekomstige bewoners sluiten een reserveringsovereenkomst die hen zekerheid geeft ten aanzien van een woning bij realisatie en op basis waarvan zij bijdragen in de voorbereidingskosten. Dit CPO-initiatief zoekt nog enkele deelnemers. Iedereen die op de hoogte wil blijven over de voortgang van de plannen of interesse heeft om deel te nemen kan terecht op de projectwebsite: www.sphinxtuin.nl

Blok 3 Sphinxtuin

3 – CPO-initiatief Parkwoningen Sphinxtuin

Tussen de appartementencomplexen van Les Mouleurs en SphinxTuin komen 5 Parkwoningen. Grondgebonden woningen van 3 of 4 lagen hoog, direct gelegen aan het gemeenschappelijke en besloten park en te ontwikkelen door de toekomstige bewoners zelf. Parkeren gebeurt op eigen plekken in de garage onder de SphinxTuin. De 3 CPO-initiatieven delen samen de grote gemeenschappelijke tuin die ook naar wens van alle gebruikers wordt ingericht. Het project Parkwoningen wordt vooralsnog aangevoerd door de Maastrichtse architect Mathieu Bruls en het Rotterdamse bureau Urbannerdam, gespecialiseerd in CPO procesbegeleiding. Belangstellenden en/of toekomstige deelnemers kunnen terecht op de projectwebsite: www.parkwoningen-sphinxtuin.nl.

Blok 4 Urbannerdam parkwoningen

Woningbouw Bert Mourmans (8 grondgebonden woningen)

Direct achter het Informatiecentrum Belvédère en de voormalige Festivillage worden de komende periode ook nog acht grondgebonden woningen gebouwd. Deze worden gebouwd onder regie van Bert Mourmans. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@serviceburozuid.nl.

Woningbouwplannen Sphinx-Zuid (mix van ca. 380 huur- en koopwoningen)

Op het terrein achter de muur aan de Maagdendries zijn ook nog andere plannen voor woningbouw in ontwikkeling. Dat wordt een mix van ongeveer 380 huur- en koopwoningen en van grondgebonden woningen en appartementen. Deze woningen worden ontwikkeld door 3W Real Estate en de RO-groep. Na de zomervakantie van 2018 start de bouw van ondergrondse parkeergelegenheden (in totaal ruim 300 parkeerplaatsen) en de bouw van de eerste circa 150 woningen. Meer informatie over deze woningen is te vinden op www.woneninhetsphinxkwartier.nl.

Blok 5 Amonet

Blok 6 Cielo

Blok 7 Gustav

Zestien lofts in de Eiffel

Het Eiffelgebouw is casco hersteld. In het middendeel is The Student Hotel gevestigd. Op zowel de Zuid- als de Noordkop van het markante Eiffelgebouw blijft nog ruimte over voor verschillende andere functies zoals werken, horeca en detailhandel. Op de bovenste twee verdiepingen van de Noord- en Zuidkop zijn in totaal 16 lofts gerealiseerd. Een deel daarvan is intussen bewoond, De resterende lofts worden momenteel in de markt gezet via makelaardij Marie Louise Groeneweg.

Loft

Lindenkruis – derde fase in uitvoering

Aan de Maagdendries op het voormalige terrein van de Nutsbedrijven is de afgelopen jaren Lindenkruis verrezen. Een nieuw, duurzaam woongebied in hartje Maastricht dat plaats biedt aan uiteindelijk zo’n 170 woningen. De bewoners van de eerste en tweede fase hebben inmiddels allemaal hun sleutel ontvangen. De derde – en laatste – fase bestaat uit de bouw van 4 patiowoningen, 9 herenhuizen, 2 stadswoningen en 1 unieke hoekwoning. De bouw is momenteel volop in uitvoering. Alle woningen zijn voorzien van een privé parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage van Lindenkruis. De verkoop van deze woningen is in volle gang. Bent u geïnteresseerd in wonen in het Lindenkruis? Schrijf u dan in bij een van de makelaars op de site van Lindenkruis.

Plkattegrond fase 3 Lindenkruis