Eiffelgebouw LoftsJonathan Vos Photography ©

Wonen in een industriële loft in het centrum van Maastricht

Veelgestelde vragen

Wat is een recht van erfpacht op een appartementsrecht?

Erfpacht is een recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft om de loft (het appartement met ondergrond), die eigendom is van Belvédère WOM, te gebruiken. Omdat Belvédère WOM eigenaar van de onroerende zaak is en dit ook blijft, zijn er voorwaarden verbonden aan het erfpachtrecht. Ook dient er een vergoeding, de erfpachtcanon, betaald te worden voor het gebruik.

Hoe hoog is de erfpachtcanon?

De jaarlijkse erfpachtcanon bedraagt op het moment van uitgifte in erfpacht 4,3% van de marktwaarde. De marktwaarde is gelijk aan het door u geboden bedrag voor de loft van uw keuze. De bieding is dus het uitgangspunt voor de berekening van de jaarlijkse erfpachtcanon. Om misverstanden te voorkomen wordt benadrukt dat de bieding enkel is bedoeld om de hoogte van de canon te bepalen. Het geboden bedrag hoeft dus niet daadwerkelijk betaald te worden. Alleen de canon voor het gebruik dient maandelijks aan Belvédère WOM te worden betaald. In de huidige wetgeving is bepaald dat de erfpachtcanon fiscaal aftrekbaar is.

Waarom is er gekozen voor erfpacht?

Omdat het Eiffelgebouw een Rijksmonument is wil de eigenaar, Belvédère WOM, het beheer van het gebouw in eigen hand houden. Derhalve is er voor gekozen om het gebruik van het gebouw in erfpacht uit te geven voor een periode van 75 jaar.

Wat betekent een ‘casco’ oplevering?

Casco betekent kaal. Dat wil zeggen dat de leidingen voor water en elektra zijn aangelegd tot in de meterkast. De wanden en vloeren zijn niet afgewerkt. De loft bestaat uit één grote ruimte die nog ingedeeld moet worden. In de lofts zijn op 2 plaatsen aansluitingen op het riool mogelijk. De toekomstige bewoner bepaalt dus zelf waar de keuken en de badkamer wordt geplaatst, hoe groot de woonkamer wordt, hoeveel slaapkamers er komen etc. etc.

Moet ik snel reageren om in aanmerking te komen voor een loft?

Nee. Kandidaten die in aanmerking willen komen voor een loft kunnen hun interesse via een schriftelijk bod kenbaar maken. Tot 1 maart kan via de info@mlg-makelaardij.nl informatie/documentatie worden opgevraagd.  De bodemprijzen zijn door Belvédère WOM bepaald. Kandidaten worden eerst in de gelegenheid gesteld de lofts te bezoeken. Hiervoor zijn een aantal kijkdagen georganiseerd. Schriftelijke biedingen dienen op uiterlijk donderdag 5 april om 11.00 uur in het bezit van notariskantoor AchtenVanGent te zijn. De procedure voor het uitbrengen van een bieding, inclusief de data van de kijkdagen, is omschreven in de documentatie die bij Marie-Louise Groeneweg Makelaardij kan worden opgevraagd.

Is er ook parkeergelegenheid bij het Eiffelgebouw?

Bewoners van de lofts kunnen één parkeerabonnement aanvragen voor het parkeerterrein ‘Sphinx’ dat achter het Eiffelgebouw is gelegen.

Mag ik de loft verhuren?

Nee. De erfpachter is verplicht de loft zelf (of met eventuele gezinsleden) te bewonen.

Meer weten?

De documentatie waarin de procedure voor de openbare inschrijving door middel van biedingen wordt omschreven kan tot 1 maart 2018 worden opgevraagd bij: Marie-Louise Groeneweg Makelaardij. E-mail: info@mlg-makelaardij.nl Website: www.mlg-makelaardij.nl

Één reactie op “Wonen in een industriële loft in het centrum van Maastricht”