Jonge ondernemers in het Sphinxkantoor

“We hadden bedacht dat je de afrit van de Noorderbrug best kunt bewaren. Alleen de krul. Een gezellig café erbovenop.” Tim Prins kijkt vanuit zijn architectenkantoor P-EN-M uit op de burelen van Belvédère-Maastricht. De een zit in het voormalige Sphinxkantoor aan de Boschstraat, de ander in de voormalige showroom van de fabriek. Verderop het groen van het Sphinxpark dat per 1 oktober sluit. Daarachter de Noorderbrug die over een goede drie à vier jaar verplaatst wordt.

“We lanceren wel vaker ideeën voor Belvédère maar niet in opdracht. Dat vinden we leuk, meedenken, in onze eigen tijd ideeën ontwikkelen en aandragen. Dat is ons idee van stadsontwikkeling. Niet wachten tot iemand iets roept of vraagt. ”Aan ideeën geen gebrek in het brandpunt van de stadsontwikkeling. Behalve aan verschillende projecten die allemaal wel te maken hebben met architectuur of stedelijke ontwikkeling, werken Tim Prins en zijn collega’s ook samen met de onderburen.

Want een verdieping lager houden de ondernemers van FashionClash kantoor. Nawie Kuiper, Branko Popovic en Laurens Hamacher zijn de oprichters van het multidisciplinair platform dat mode verbindt met andere kunstvormen als design, theater en beeldende kunst. Met hen kan Prins zich uitleven op het ontwerp van de tentoonstelling, de opbouw ervan, het uittekenen van de modeshow, het regelen van de vergunningen. Ach, eigenlijk alles wat een architect ook doet maar dan anders.

FashionClash is overigens ook geen onbekende in Belvédère. Modeontwerper Branko Popovic heeft zijn atelier op een steenworp afstand, in het voormalige Lösstheater waar nu kunstenaars een ruimte huren. En de eerste twee edities van hun jaarlijkse evenement vonden plaats in de Timmerfabriek. “Dat was super!”’ zegt Nawie Kuiper daarover. “Het ruwe en industriële van het gebouw gingen heel goed samen met mode. Ook ons publiek was onder de indruk van de locatie. De Timmerfabriek geeft je het gevoel alsof je in een grote metropool bent.”