Restauratie Radiumschoorsteen

Al meer dan 60 jaar lang verwijst de schoorsteen op Het Radium terrein naar het rijke industriële verleden van deze plek. Inmiddels is de schoorsteen een gemeentelijk monument en trotse naamgever, baken en icoon van Het Radium. Om ervoor te zorgen dat de schoorsteen voor de toekomst behouden blijft, is firma Woudenberg maandag 7 mei gestart met restauratiewerkzaamheden

Van onder tot boven

Zo’n zeven weken lang neemt firma Woudenberg de Radiumschoorsteen van onder tot boven onder handen. Voegwerk wordt vervangen en metselwerk hersteld. Dat geldt ook voor de metalen onderdelen zoals klimijzers en trekbanden. De belettering op de schoorsteen – Radium Rubber – blijft behouden en krijgt een opfrisbeurt. De bovenste drie meters van de schoorsteen worden helemaal vervangen: die zijn er té slecht aan toe. Naar verwachting rondt Woudenberg de werkzaamheden eind juni af.

Werken op hoogte

Restauratie van bestaande fabrieksschoorstenen is een klus die specifieke kennis en vakmanschap vereist. Firma Woudenberg heeft de werkzaamheden daarom deels uitbesteed aan Harm Meijer B.V., een specialist als het gaat om de restauratie van fabrieksschoorstenen. De restauratieklus stelt echter niet alleen hoge eisen aan (vak)mensen: ook de hulpmiddelen zijn maatwerk. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘hangsteiger’ die rondom de 45 meter hoge schoorsteen past. De hangsteiger kan telkens naar de gewenste werkhoogte worden verplaatst, zodat een veilige werkplek steeds voorhanden is.

De restauratie van de Radiumschoorsteen wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Fotografie: Fred Berghmans