Timmerfabriek (en energiecentrale)

Popmuziek, film en tentoonstellingen

De Timmerfabriek wordt een bruisende culturele hotspot waar popmuziek en film centraal staan. Enkele jaren geleden is het gebouw grotendeels casco hersteld en dat heeft voor het gebruik een spectrum aan mogelijkheden opgeleverd. Er vonden tijdelijke evenementen als de Kunsttour, FashionClash en de grote tentoonstelling Out of Storage plaats. Op dit moment kun je er al terecht voor concerten (Muziekgieterij, hét poppodium van Maastricht) en architectuurtentoonstellingen (Bureau Europa). Maar er komt meer.

Film en popmuziek centraal
De komende jaren wordt 3,5 miljoen euro extra in de upgrading van de Timmerfabriek geïnvesteerd. Tussen 2014 en 2016 zullen er verschillende verbouwingen starten in de Timmerfabriek, We zetten ze even op een rij:

De Muziekgieterij wordt volledig verbouwd. Op dit moment is er een popzaal voor 500 bezoekers. Vanwege het succes van het poppodium en een groeiende interesse in popmuziek zal het complex volledig worden verbouwd. Er komen een grote zaal (1100 bezoekers), een kleine zaal (350 bezoekers), repetitieruimtes, een opnamestudio en ontmoetingsplekken voor muzikanten in het gebouw. De verbouwing start in 2017. De nieuwe kleine club en de grote zaal worden eind 2018 opgeleverd. Tijdens de verbouwing blijft de Muziekgieterij gewoon open.

Lumière Cinema  is verhuisd naar het Ketelhuis, direct gelegen achter de Timmerfabriek aan het Bassin. Het filmhuis opende in oktober 2016 op deze nieuwe plek de deuren. In totaal zijn hier zes filmzalen, een bar, restaurant en terras.

Bureau Europa blijft op de oude vertrouwde plaats zitten, direct op de kop van de Timmerfabriek, komende vanuit de binnenstad. Zij brengen ook de komende jaren wisselende architectuurtentoonstellingen.

Binnentuin: aan de achterkant van de Timmerfabriek wordt een nieuwe binnentuin aangelegd. Deze is straks voor iedereen toegankelijk. De binnentuin is bereikbaar via het Bassin, via de ingang van Lumiére en via de noordkant van de Timmerfabriek (zijde voormalige hotel de Ossekop).

 

Het project wordt mede gesubsidieerd door Provincie Limburg en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 11.43.30

  • Project status: In uitvoering