Sphinxkwartier

Als we het over het voormalig Sphinxterrein hebben, gaat het over het gebied in de schaduw van het Eiffelgebouw. Maastricht realiseert hier een moderne, bruisende stadswijk die een nieuwe dimensie toevoegt aan de stad. Dit is de plek waar nieuw ondernemerschap, cultuur en stads wonen elkaar ontmoeten. Hier ligt de nadruk op herbestemmen, tijdelijke en permanente functies, flexibiliteit, duurzaamheid en cocreatie. De gemeenteraad heeft dit verwoord in het Ambitiedocument “Het Antwoord van de Sphinx“. Als zodanig is het herbestemmen van het Eiffelgebouw een prachtig voorbeeld voor de ontwikkeling van het Sphinxkwartier als geheel.

Openbaar gebied: van tijdelijke invulling naar permanent wonen

Het terrein tussen Eiffelgebouw, Frontensingel en Maagdendries heeft tijdelijke invullingen gekregen. In 2012-2013 werd het deel tussen Maagdendries en parkeerplaats tijdens de zomermaanden ingevuld door het project ‘Sphinxpark’, een proeftuin voor het park van de toekomst (het Frontenpark). De parkeerplaats achter het Eiffelgebouw is inmiddels goed bekend en wordt druk gebruikt door forenzen en bezoekers van het stadscentrum. Toch is deze parkeerlocatie tijdelijk van aard. In de komende jaren wordt het terrein langzaam maar zeker gevuld door woningbouw.

Bouwen aan het Sphinxkwartier

 

Pathé

Tegen het Eiffelgebouw – aan de kant van de Boschstraat – is in 2015 de nieuwe bioscoop van Pathé geopend. De cinema heeft acht zalen, goed voor ongeveer 1.000 bezoekers. In de bioscoop worden natuurlijk de nieuwste films gedraaid, maar bijvoorbeeld ook livestreams van concerten en operavoorstellingen.

Pathe

 

UNU-Merit

In september 2015 is het nieuwe kantoor van United Nations University geopend in het voormalige hoofdkantoor van de Sphinx aan de Boschstraat. Dit is een samenwerking met het instituut Merit van de Universiteit Maastricht. Hier werken en studeren 200 studenten en 70 medewerkers.

UNU-Merit

Filmhuis Lumière

In september 2016 opende Lumière de deuren van het volledig tot filmhuis gerestaureerde voormalige ketelhuis. Van buiten monumentale architectuur, van binnen zes bioscoopzalen die voorzien zijn van alle benodigde techniek. Een nieuw, groot restaurant trekt dagelijks tal van bezoekers die al dan niet meteen een film meepikken.

Lumiere

The Student Hotel

Sinds oktober 2017 is The Student Hotel open. Met 378 kamers bezet The Student Hotel het grootste deel van het Eiffelgebouw. The Student Hotel biedt met name onderdak aan (internationale) studenten die voor geruime tijd in Maastricht wonen en studeren. Een deel van de hotelkamers zijn bestemd voor reguliere hotelgasten die graag verblijven in de levendige omgeving die The Student Hotel eigen is.

Student Hotel

Eiffelgebouw: koppen voor wonen en werken

De koppen van het Eiffelgebouw zijn bestemd voor wonen en werken. Op de zesde en zevende etage zijn zowel aan noord- als zuidkant lofts geraliseerd die in erfpacht worden uitgegeven. De overige etages worden langzaam maar zeker gevuld door creatieve, ondernemende bedrijven zoals Walnut Marketing, The European Journalism Centre en Gedeelde Weelde. Voor nieuwe ondernemers is nog altijd ruimte beschikbaar in het Eiffelgebouw.

Loft

Sphinxpassage

Het industriële verleden van het Sphinxkwartier is niet vergeten. In de Sphinxpassage – een overdekte onderdoorgang tussen Eiffelgebouw en Pathé – vertellen bijna 30.000 tegels in 26 hoofdstukken het verhaal van de keramiekindustrie en de familie Regout. De Sphinxpassage is sinds december 2017 dagelijks geopend. Toegang is gratis.

Sphinxpassage

Muziekgieterij

De oude Timmerfabriek aan de Boschstraat wordt hét nieuwe poppodium van Maastricht en omstreken. De verbouwing van de Timmerfabriek is eind 2017 van start gegaan. Concerten gaan tijdens de bouw steeds door. Begin 2019 opent de Muziekgieterij de deuren van de nieuwbouw. Twee zalen (voor 1100 en 350 personen) en een productiehuis met repetitieruimten en opnamestudio zorgen ervoor dat de Muziekgieterij klaar is voor de toekomst.

Muziekgieterij

Loods 5

De woon- en lifestylewinkel Loods 5 heeft begin maart 2019 de deuren van de Maastrichtse vestiging geopend.  Loods 5 heeft de oudste fabriekspanden van de Sphinx aan de Frontensingel en Boschstraat gekocht en gerestaureerd. Aan de kant van het Petrus Regoutplein – bij P-Sphinx – is een nieuwbouwdeel ontwikkeld dat aan de binnenkant via een zogenaamde ‘lichtstraat’ aansluit op de oude fabriekspanden. De oude industriële Sphinxmonumenten hebben zo een mooie en spannende nieuwe invulling gekregen en worden dagelijks druk bezocht. Loods 5 verwacht op jaarbasis zo’n 300.000 bezoekers te verwelkomen vanuit de hele Euregio.

Loods 5 - foto Loods 5 (3)

Festivillage/Sphinxzaal

In het oude pand van de Festivillage zal Olround een moderne en bij het Sphinxkwartier passende bowling realiseren. Er komen 14 bowlingbanen, enkele kleine escaperooms en horeca. In het bouwplan worden ook nog drie appartementen gerealiseerd.

Brikkegebouw/Blanche Dael

Naar verwachting start Blanche Dael in de zomer van 2019 met de renovatie van het Brikkegebouw. Het Brikkegebouw is vooral bestemd voor ambachtelijke bedrijvigheid. Bezoekers/klanten kunnen na opening van het Brikkegebouw een kopje koffie en of thee drinken, terwijl ze intussen bekijken hoe het koffie branden proces er aan toe gaat. Naar verwachting opent Blanche Dael in de loop van 2020 de deuren.

Brikkegebouw

 

Wonen in het Sphinxkwartier

Op het binnenterrein van de Sphinx worden de komende jaren verschillende woningbouwprojecten gerealiseerd. Het wordt een brede mix van woningen voor brede doelgroepen. Van lofts en appartementen tot grondgebonden woningen. Zowel huur als koop. In totaal worden de komende jaren zo’n 400 woningen gerealiseerd.

Fotografie: Jonathan Vos, Fred Berghmans

 

Update: 7 juni 2018

 

  • Project status: In uitvoering