Pottemennekes aan het woord

Begin 2007 verhuist Sphinx naar de Beatrixhaven. Na meer dan 170 jaar komt er een einde aan de aardewerkproductie aan de Boschstraat. Vele generaties Maastrichtenaren en Belgen hebben gewerkt in ‘’t groet febrik’ jarenlang de grootste werkgever van Maastricht. Icoon van ‘’t febrik’ is het markante Eiffelgebouw, een Rijksmonument, beeldbepalend voor het silhouet van Maastricht.

Pottemennekes

Maastricht wil het Eiffelgebouw met behoud van het industriële karakter een rol geven in de toekomst van de stad. Onder het motto ‘Wie het verleden niet kent, heeft geen toekomst’ zoekt de gemeente contact met oud-medewerkers van Sphinx voor hun betekenis voor het gebouw en de historie van Maastricht als ‘Maakstad’.

De oud-medewerkers van Sphinx, in de volksmond ‘Pottemennekes’ genoemd, vertellen in het filmpje vol trots over het verleden van Sphinx. Hun herinneringen getuigen van grote inzet en betrokkenheid. Zij onderstrepen een functionele herbestemming van het Eiffelgebouw, om zo de naam van Sphinx blijvend te koppelen aan Maastricht. Zo wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. En dat kan alleen in Belvédère.