Poëzie op gevel Cokesfabriek

De oude Cokesfabriek langs de Cabergerweg ligt er sinds eind jaren ‘70 verlaten bij. Het laatste onderhoud is alweer bijna vijftig jaar geleden uitgevoerd en de restauratie van de oude fabriek laat nog even op zich wachten. Na de ingebruikname van de nieuwe Noorderbrugaanlanding springt de Cokesfabriek echter extra in ‘t oog. Daarom zijn nu grote blauwe gevelplaten aangebracht, voorzien van een gedicht dat niet alleen de voormalige arbeiders eert, maar ook vooruit kijkt naar de toekomst.

Sporen in de stad

Maarten van den Berg laat graag zijn sporen na in de Maastrichtse openbare ruimte. Dat doet hij door een plekje in de stad met een gedicht éven een ander aanzien geven. Soms krijgt zijn poëzie een permanente plek, bijvoorbeeld op de ‘eerste pijler’ van de nieuwe Noorderbrugaanlanding. Andere keren zijn de gedichten letterlijk heel vluchtig en verdwijnen ze al snel door regen en wind. Zijn gedicht op de gevel van de oude Cokesfabriek zit daar tussenin: als de gevel wordt gerestaureerd, verdwijnen de gevelplaten weer.

Van kattenbelletje naar poëzie

“Toen de vraag kwam of ik mee wilde denken over een invulling van de gevel van de oude fabriek, had ik mijn gedicht al in grote lijnen klaarliggen”, vertelt Maarten. “Behalve dichter ben ik ook taxichauffeur. Zo kom ik steeds weer plekken in Maastricht tegen die me verrassen en inspireren. Dan ontstaat vaak als vanzelf een gedicht, een ‘kattenbelletje’. Dat geldt ook voor de oude Cokesfabriek.” Maarten schildert graag een tijdsbeeld in dichtvorm. “De Cokesfabriek hoort bij ons industrieel erfgoed. Een stukje geschiedenis dat voorbij is nu er amper fabrieken over zijn in Maastricht. Tegelijkertijd zijn de tijden veranderd en weten we allemaal dat fossiele brandstoffen niet bepaald toekomstbestendig zijn. Mooi toch dat juist in dit stukje Maastricht een Frontenpark komt dat voor iedereen is, nietwaar?”

Het gedicht:

de kolenstoker hoest
zijn blaren staren vastgebrand in het fabrieksbeton
het heeft jarenlang roet geregend in de stad

nu fluiten de vogels in de fronten fluweel
en luiert steenkool slaapdronken onder de straten

#Cokesfebrik

 

Cokesfabriek in ‘t kort

De Cokesfabriek is een ontwerp van architect Jan Wiebenga en de oudste nog bestaande cokesfabriek van Nederland. De bouw begon omstreeks 1911 en oplevering volgde in 1912. In 1913 werd de fabriek in gebruik genomen. Hier werden cokes – en als bijproduct – gas geproduceerd. In Maastricht staat de oude fabriek daarom ook wel bekend als de ‘gaasfebrik’. Het gebouw is één van de voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland en één van de eerste gebouwen dat is uitgevoerd in gewapend beton. Mede daardoor is het sinds 2005 een Rijksmonument. In de komende jaren zoeken we naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.