UITNODIGING-02.png

Out There: videoprojecties in de Eiffel

o.a. Eiffelgebouw

10 oktober - 9 november 2014

Dagelijk van 18.00 - 23.00 uur

Van 10 oktober tot en met 9 november 2014 is in de openbare ruimte van de binnenstad van Maastricht de video- en fototentoonstelling Out There te zien. In het Eiffelgebouw, derde verdieping, zijn elke avond tussen 18.00 en 23.00 uur zeven videoprojecties te bekijken. Een mooie gelegenheid om ook de Eiffel van binnen te bewonderen. De toegang is gratis.

Over ‘Out There’
Out There – Video Art, Digital Media & Photography figuring Landscapes in Public Space toont eigentijdse ‘landschapsbeelden’ van gerenommeerde kunstenaars en jong talent. Twaalf videoprojecties en zes fotowerken worden getoond in de openbare ruimte van de binnenstad van Maastricht. Zeven video-installaties zijn te zien in het Eiffelgebouw, een 180 meter lange leegstaande fabriekshal in de stad. De vijfentwintig eigentijdse landschappen hebben onder meer een basis in (sociale) media, Google Earth, GPS, satellietbeelden, zijn opgebouwd in ateliers, achter een computer, of in een landschap dat de kunstenaar expliciet naar zijn hand zet. De kunstwerken staan niet alleen in een vijfhonderd jaar lange traditie van landschapskunst, maar rekken deze oude betekeniskaders ook op door ze te actualiseren met nieuwe technieken en zienswijzen.

Kunstenaars en kunstwerken
In de tentoonstelling worden videowerken getoond van onder anderen Barbara Visser (NL), Carlos Irijalba (SP), Dan Walwin (GB) David Claerbout (BE), Marjolijn Dijkman (NL), Pauline Bastard (FR), Semiconductor (GB), Greta Alfaro (ES), Jacco Olivier (NL) en Juul Kraijer (NL). Fotowerken zijn o.a. van Marnix Goossens (NL), Kim Boske (NL) en Anika Schwarzlose (DE).

Te zien zijn een paar bijzondere eigentijdse ‘roadmovies’ of reizen door een fictief landschap. David Claerbout neemt ons mee in een reis door een compleet digitaal opgebouwd bos- en heidelandschap. Bij Dan Walwin is het decor een nachtelijk ‘niemandsland’ en Carlos Irijabla presenteert een spannende reis op een nachtelijke bosweg. Pauline Bastard laat met een slide-show van typische postkaarten uit de jaren 60 en 70 met clichélandschappen zien hoe ons beeld van het landschap door de geschiedenis gevormd is. Jasper Elings koos voor andere clichébeelden en maakte van honderden foto’s van zonsondergangen een stop-motion filmpje. Semiconductor stelt de zon ook centraal en volgt deze een hele dag met GPS-technieken. Juul Kraijer en Driessens & Verstappen presenteren traag bewegende landschapswerken waardoor deze lijken stil te staan. Fotografen in Out There waaronder Kim Boske, Marnix Gooossens en Anika Schwarzlose tonen spannende nieuwe landschapsbeelden middels digitale en ambachtelijke bewerkingen die niet alleen refereren aan klassieke landschapsbeelden maar ook juist onze eigentijdse kijk op het landschap duiden.

Het landschap in de kunsten door de eeuwen heen
Vanaf de Hollandse Meesters in de 17de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw stond een landschap in de kunsten voor de cultuur en tijd waarin het kunstwerk gemaakt is. Cultuurfilosoof Tom Lemaire stelt in zijn boek Filosofie van het landschap (1970) dat dit gegeven aan betekenis heeft ingeboet. Aan het einde van de 20e eeuw was landschapsfotografie en –schilderkunst slechts een herhaling van zetten en gaf daarmee geen nieuwe inzichten meer. In de jaren 70 was dit een terechte conclusie.

Out There: een nieuw hoofdstuk, een nieuwe benadering
Met Out There wil Viewmaster een nieuw visueel hoofdstuk toevoegen aan de waardevolle inzichten van Tom Lemaire. De wereld én de kunst is sterk veranderd. Niet alleen kent de kunst een stormachtige ontwikkeling met nieuwe beeldtalen en dito technieken, ook heeft de wijze waarop wij de wereld bekijken, interpreteren en informatie verzamelen een grote vlucht genomen. Out There presenteert videowerken die vrijwel stilstaan, vertraagd of versneld zijn. Of die door de subtiele verandering of beweging in het beeld meer weg hebben van een schilderij of foto.