Opening Sphinxpassage

Historie van de Sphinx in 30.000 tegels

Op maandag 18 december openen gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Gert-Jan Krabbendam de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegelpassage tussen het Eiffelgebouw en Pathé. Ruim 30.000 tegels brengen het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven.

Openingsactiviteit

Publiek is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening. Aanvang is om 15.00 uur bij het Infocentrum Belvédère. Na ontvangst en opening blijft de Sphinxpassage tot 20.00 uur open voor publiek. Voor belangstellenden staan warme chocomel en/of een glaasje glühwein klaar. En heeft u de smaak te pakken? Dan kunt u tussen 16.00 en 18.00 uur (gratis) meewandelen tijdens één van de rondleidingen in The Student Hotel. Of breng tussen 15.00 en 18.00 uur een bezoekje aan Groeten uit Maastricht. Bekijk hieronder alvast onze teaser over de totstandkoming van de Sphinxpassage.

 

Teaser

 

Ruimte voor het verleden

Rondom het Eiffelgebouw ontwikkelt het Sphinxkwartier zich in vlot tempo tot een moderne, bruisende stadswijk. De restauratie van het Eiffelgebouw is afgerond en The Student Hotel vult sinds september 2017 een groot deel van het gebouw. De exploitatie van het Eiffelgebouw gaat verder in 2018, met nieuwe functies voor wonen, werken en detailhandel. Het verleden wordt intussen niet uit het oog verloren: met de opening van de Sphinxpassage krijgt de rijke historie van het gebied een vaste plek.

Langste tegeltableau van Nederland

Met een mix van – onder andere – familieportretten, fabrieksgebouwen, serviesdecoraties, oude reclame-uitingen en toiletpotten vertellen tegeltableaus in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx en de Maastrichtse keramiekindustrie. Elk tableau wordt ondersteund door een achtergrondverhaal (Nederlands- en Engelstalig), geschreven door historici Jac van den Boogaard en Paul Arnold. Van de oprichting van de Sphinxfabriek door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek in het stadscentrum: via de Sphinxpassage krijgen passanten een uniek inkijkje in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage de langste overdekte tegeltableaupassage van Nederland.

Neem een kijkje!

De Sphinxpassage is dagelijks gratis (te voet) te bezichtigen. Ingangen via de Penintentenpoort, waar het eerste hoofdstuk van de tegeltableaupassage begint, of via het Sphinxcour, waar hoofdstuk 26 de passage afsluit. Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 08.00 uur, de sluitingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.

Samen met…

Opdrachtgever van de Sphinxpassage is Belvédère WOM B.V. De passage is tot stand gekomen in samenwerking met het Sociaal Historisch Centrum Limburg en Centre Céramique. Projectleider was Jeroen van Bergen. Bart van den Boom stond niet alleen aan de lat voor concept en coördinatie: ook de vormgeving is Bart verantwoordelijk, samen met studio Noto (Ivo Straetmans). Productie van de ruim 30.000 tegels (formaat 15 x 15 cm) was in handen van Mosa Maastricht. De verschillende tableaus werden stuk voor stuk ingebakken door Maatwerktegels (Utrecht). Het betegelen van de Sphinxpassage was een (vak)klus voor de mannen van Hilhorst Tegels & Sanitair B.V. Voor de bouw van de vitrines in de Sphinxpassage werd een beroep gedaan op Ontwerpstaal. De kosten voor de Sphinxpassage bedroegen in totaal 200.000 euro.

In samenwerking met: Provincie Limburg, gemeente Maastricht

Mede mogelijk gemaakt door: Mosa, Pathéen The Student Hotel.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om te reageren.