Sphinxpassage dagelijks open voor publiek

Historie van de Sphinx in 30.000 tegels

Op maandag 18 december 2017 openden gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Gert-Jan Krabbendam de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegelpassage tussen het Eiffelgebouw en Pathé. Bijna 30.000 tegels brengen het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven.

Ruimte voor het verleden

Rondom het Eiffelgebouw ontwikkelt het Sphinxkwartier zich in vlot tempo tot een moderne, bruisende stadswijk. De restauratie van het Eiffelgebouw is afgerond en The Student Hotel vult sinds september 2017 een groot deel van het gebouw. De exploitatie van het Eiffelgebouw gaat de komende jaren verder, met nieuwe functies voor wonen, werken en detailhandel. Het verleden wordt intussen niet uit het oog verloren: met de opening van de Sphinxpassage heeft ook de rijke historie van het gebied een vaste plek gekregen.

Bekijk hieronder een korte film over de totstandkoming van de Sphinxpassage.

Langste tegeltableau van Nederland

Met een mix van – onder andere – familieportretten, fabrieksgebouwen, serviesdecoraties, oude reclame-uitingen en toiletpotten vertellen tegeltableaus in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx en de Maastrichtse keramiekindustrie. Elk tableau wordt ondersteund door een achtergrondverhaal (Nederlands- en Engelstalig), geschreven door historici Jac van den Boogaard en Paul Arnold. Van de oprichting van de Sphinxfabriek door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek in het stadscentrum: via de Sphinxpassage krijgen passanten een uniek inkijkje in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage de langste overdekte tegeltableaupassage van Nederland.

Kom kijken!

De Sphinxpassage is dagelijks gratis te bezichtigen. Ingangen via de Penintentenpoort, waar het eerste hoofdstuk van de tegeltableaupassage begint, of via het Sphinxcour, waar hoofdstuk 26 de passage afsluit. Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 08.00 uur. Van november tot en met februari is de Sphinxpassage dagelijks open tot 18.00 uur. In maart en april sluit de Sphinxpassage dagelijks om 20.00 uur de deuren. Van mei tot en met augustus is de passage elke dag open tot 22.00 uur, in september en oktober sluit de passage om 20.00 uur.

Samen met…

Opdrachtgever van de Sphinxpassage is Belvédère WOM B.V. De passage is tot stand gekomen in samenwerking met het Sociaal Historisch Centrum Limburg en Centre Céramique. Projectleider was Jeroen van Bergen. Bart van den Boom stond niet alleen aan de lat voor concept en coördinatie: ook de vormgeving is Bart verantwoordelijk, samen met studio Noto (Ivo Straetmans). Productie van de bijna 30.000 tegels (29.937 tegels, formaat 15 x 15 cm) was in handen van Mosa Maastricht. De verschillende tableaus werden stuk voor stuk ingebakken door Maatwerktegels (Utrecht). Het betegelen van de Sphinxpassage was een (vak)klus voor de mannen van Hilhorst Tegels & Sanitair B.V. Voor de bouw van de vitrines in de Sphinxpassage werd een beroep gedaan op Ontwerpstaal. De kosten voor de Sphinxpassage bedroegen in totaal 200.000 euro.

In samenwerking met: Provincie Limburg, gemeente Maastricht Mede mogelijk gemaakt door: Mosa, Pathé en The Student Hotel.