Mini-seminar opening Eiffelgebouw

Vrijdag 2 maart | 10.00 – 12.00 uur
Pathé Maastricht – Sphinxcour 1

Op 2 maart nemen we het Rijksmonument het Eiffelgebouw officieel in gebruik. Naast de zogenaamde Bedtalks (www.bedtalks.nl) die The Student Hotel organiseert, verzorgen wij een mini-seminar over de achtergronden bij de verbouwing van het icoon van het Sphinxkwartier. In drie gratis presentaties (elk twee keer gegeven)  kan iedereen meer te weten komen over architectuur, historie en de ontwikkelingen in het Sphinxkwartier. Omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is, kunt u zich per presentatie inschrijven via de links hieronder. U ontvangt vervolgens via e-mail een toegangsticket.

Architect Olivier Graeven (Braaksma & Roos)
10.00 en 11.00 uur:
Transformatie Eiffelgebouw

Olivier Graeven 2

 

Al van jongs af aan heeft architect Olivier Graeven een fascinatie voor industriële gebouwen. Dat zit ‘m in de rauwheid en pragmatiek, maar vooral in de onbedoelde schoonheid van de architectuur. Het harde leven wat er zich afspeelde geeft betekenis aan de plek. Vanuit de overtuiging om de ziel van het gebouw te respecteren werd Braaksma & Roos Architectenbureau in het voorjaar van 2014 geselecteerd voor de restauratie en herontwikkeling van het iconische Eiffelgebouw in Maastricht. Vier jaar later nadert dit complexe transformatieproject z’n voltooiing. Graeven neemt u mee in het verhaal van De Eiffel: zijn visie, de dilemma’s en afwegingen die hebben geleid tot het resultaat dat u nu kunt aanschouwen. Wij hopen u te mogen ontvangen op 2 maart. Graag tot dan!

Schrijf u in voor de lezing van Olivier Graeven:

Van 10.00-10.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)

Van 11.00-11.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)

 

Ad Knotter (Sociaal Historisch Centrum Limburg)
10.00 en 11.00 uur:
Historie van het Sphinxkwartier

Ad Knotter

 

Met het Eiffelgebouw als uitgangspunt geeft Ad Knotter – directeur van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht – een schets van de Maastrichtse aardewerkindustrie. Daarbij richt hij zich vooral op de rol van de Sphinxfabriek in de negentiende en twintigste eeuw. Deze reikte veel verder dan alleen maar werkgelegenheid en de productie van (onder andere) fraai serviesgoed: het sociale, culturele en politieke leven in Maastricht werd in hoge mate door de aardewerkindustrie gevormd.

Schrijf u in voor de lezing van Ad Knotter:

Van 10.00-10.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)

Van 11.00-11.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)

 

Alain Nijssen/Erwin Gerardu (projectbureau Belvédère)
10.00 en 11.00 uur: Ontwikkelingen Sphinxkwartier

 

Erwin en Alain2


Na jaren van relatieve rust is het Sphinxkwartier volop in beweging. Op een steenworp van de historische markt ontstaat hier in het industriële verleden een nieuw stukje Maastricht. Met als iconisch middelpunt het Eiffelgebouw.  Alain Nijssen en Erwin Gerardu zijn beiden bij de ontwikkeling van het Sphinxkwartier betrokken en vertellen meer over alles wat er de komende periode nog staat aan te komen. Van de komst van Maison Blanche Dael en Loods 5 tot en met het aangrenzende Frontenpark.

Schrijf u in voor de lezing van Alain Nijssen en Erwin Gerardu:

Van 10.00-10.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)

Van 11.00-11.45 uur (klik hier voor uw gratis ticket)