Life of Ornament

Eiffelgebouw

1 december 2016 - 30 april 2017

dagelijks in de avonduren

Grote 3D-Sphinxprojecties op het Eiffelgebouw
Viewmaster Projects presenteert vanaf 1 december 2016 Life of Ornament, een bijzonder cross-over project tussen cultureel erfgoed en digitale kunst in de openbare ruimte van het Sphinxkwartier te Maastricht. Kunstenaarsduo Persijn Broersen & Margit Lukács heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee videowerken gemaakt waarin de befaamde drukdecors van de Sphinx en Société Céramique tot leven komen. Groots geprojecteerd op het monumentale Eiffelgebouw (onderdeel van de oude Sphinxfabrieken) transformeren de oude drukdecors van statische ornamenten op schoteltjes, kopjes, borden en theepotten, naar bewegende beelden die in elkaar overvloeien en nieuwe relaties met elkaar aangaan.

De ornamenten worden met behulp van hedendaagse digitale technologie als het ware ‘losgeweekt’ van de oude gedecoreerde serviezen. De videowerken zijn zowel een eerbetoon aan de roemrijke ontwerpen van de Maastrichtse maakindustrie als een eigentijds beeldverhaal waarin diverse culturen en uiteenlopende stijlperiodes zich mengen en verstrengeld raken. In één videowerk staan de florale drukdecors centraal, in het andere de landschappelijke taferelen.

Hele winter door
‘Life of Ornament’ bestaat uit één projectie op de oostgevel (boven het Sphinxcour aan de Boschstraat), en uit één projectie op de westgevel, zichtbaar vanaf het parkeerterrein Sphinx. Beide projecties hebben een formaat van ongeveer 30 x 20 meter en bestrijken vier tot vijf verdiepingen van het immense voormalige fabriekspand. De videowerken zijn vijf maanden lang te zien: van 1 december 2016 t/m 30 april 2017, iedere avond van 19.00uur tot middernacht. De tunnelgang onder het Eiffelgebouw is de korte looproute tussen de twee kunstwerken.

Het kunstproject loopt parallel aan de renovatie van het Eiffelgebouw. Gaandeweg de vorderingen van de renovatie van het 190 meter lange gebouw, zullen de projecties nog groter geprojecteerd worden, tot een formaat van ruim 40 x 30 meter waarmee Life of Ornament bestaat uit de twee grootste videoschermen van Nederland. In de avonduren, wanneer de bouwwerkzaamheden stoppen, belichten de twee videowerken het met steigers en doek omwikkelde pand.

Opening donderdag 1 december 20.00 uur
Op donderdag 1 december vindt om 20.00 uur in het Eiffelgebouw (ingang via het Sphinxcour) de opening plaats. Iedereen is van harte welkom. Het is tevens de laatste mogelijkheid om het Eiffelgebouw in zijn huidige vorm te bezoeken en bewonderen.