Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar verbonden

Door de aanleg van het nieuwe Noorderbrugtracé zijn de Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar verbonden. De aanleg van een onderdoorgang tussen de vestingwerken was onderdeel van de aanbesteding voor de Noorderbrug. De Hoge en Lage Fronten zijn nu verbonden via een ‘droge’ gracht die zowel geschikt is voor wandelaars als voor de passage van beschermde diersoorten, zoals de muurhagedis.

Wethouder Gerdo van Grootheest: ’Met deze verbinding slaan we twee vliegen in één klap. We vervullen een langgekoesterde wens uit de Vestingvisie: het in ere herstellen van een belangrijke ontbrekende schakel in de ring van vestingwerken. Daarnaast creëren we een veilige groene verbinding voor de beschermde diersoorten in het Frontenpark.’

Over de verbinding
De verbinding tussen de Hoge en Lage Fronten is gecreëerd door de aanleg van een ‘droge’ gracht, waar wandelaars doorheen kunnen lopen. De verwachting was dat bij de aanleg van de gracht resten van een oude omwalling worden teruggevonden. Vestingmuren die de doorgang blokkeren zijn onderzocht, gedocumenteerd en met 3D fotografie vastgelegd voordat de muren werden verwijderd. Over de gracht zijn in totaal vijf viaducten aangelegd: twee viaducten voor autoverkeer, twee voor voetgangers en (brom)fietssers en één viaduct dat uitsluitend bestemd is voor voetgangers. De viaducten liggen los van elkaar zodat veel zonlicht in de gracht kan schijnen, wat goed is voor flora en fauna. 

Planning
De aanbesteding van de Noorderbrug is in 2015 afgerond. Opdrachtnemer Strukton Civiel is in 2016 begonnen met de uitvoering van het nieuwe Noorderbrugtracé. In de zomer van 2019 levert Strukton Civiel het Noorderbrugtracé op. Dan is het (weer) mogelijk om rechtstreeks van Hoge naar Lage Fronten (en omgekeerd) te wandelen.

Lees meer over het nieuwe Frontenpark.

 

Fotografie: Fred Berghmans en Peter de Ronde