Geschiedenis Hoge en Lage Fronten in vogelvlucht

De Hoge en Lage Fronten zijn onderdeel van de vestingwerken in Maastricht-West. De zogenaamde ‘wèrreke’ werden in fasen gebouwd, vanaf de 17de tot en met de eerste helft van de 19de eeuw. Na opheffing van de vestingstatus van Maastricht (1867) werden grote delen van de vestingwerken gesloopt en/of hergebruikt.

19de eeuw: industrie in de Lage Fronten

In de tweede helft van de 19de eeuw werden grote delen van de Lage Fronten hergebruikt en ingericht als overslaggebied. Het huidige Baron Dibbetspark werd een overslaghaven en langs de Frontensingel kwam een compleet spoorwegemplacement. Het voormalige station Maastricht-Boschpoort is intussen verdwenen, maar de spoorrails zijn nog altijd zichtbaar in de Lage Fronten. Het industrieverleden kan ook zichtbaar zijn in de ondergrond en het is niet uitgesloten dat wandelaars resten van industrieel afval aantreffen*.

* Komt u tijdens een wandeling in de Lage Fronten restafval tegen uit het industrieverleden? Of resten van afval dat hier ooit is gedumpt? Laat het ons weten via belvedere@maastricht.nl of 043 – 350 14 60.

20ste eeuw: uit het oog, uit het hart

In de loop van de 20ste eeuw raakten de Lage Fronten in verval. De bouw van de Noorderbrug in de jaren 80 van de twintigste eeuw was de nekslag. Door de toename van verkeer op de Frontensingel, Statensingel en Cabergerweg verslechterde de bereikbaarheid en bewoners van Maastricht verloren het gebied uit ’t oog. In de daaropvolgende jaren veranderden de Lage Fronten in een gebied waar amper mensen kwamen. Dat maakte van de Lage Fronten niet alleen een ideale locatie om afval te dumpen, maar ook een gebied waar flora en fauna vrij spel hadden.

21ste eeuw: Frontenpark

Van 2015 tot en met 2019 zijn de Lage Fronten deels onder handen genomen. Zo zijn de vestingmuren hersteld om verder verval tegen te gaan. Onder de Cabergerweg is een 120 meter lange onderdoorgang gerealiseerd die de Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar verbindt. Dankzij de realiste van een nieuwe verkeersstructuur in Maastricht-West is de drukte op de omliggende wegen fors afgenomen en zijn de Lage Fronten zijn weer goed bereikbaar. Sinds 26 juni 2019 kunnen bezoekers genieten van het nieuwe, ruwe en ruige Frontenpark!

Meer weten?

Over de geschiedenis van de Hoge en Lage Fronten? Neem dan een kijkje op www.zichtopmaastricht.nl of breng een bezoekje aan www.maastrichtvestingstad.nl.

Historische foto’s: RHCL en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,

Bekijk foto’s van het Frontenpark via onze Flickrpagina.