Gedeelde Weelde in het Eiffelgebouw

Bouwen aan een nieuwe, duurzame en lokale economie

Sinds maandag 18 februari kun je voor de dagelijkse boodschappen terecht in de coöperatieve winkel van Gedeelde Weelde in het Eiffelgebouw. De ingang vind je aan het Petrus Regoutplein, aan de kant van P-Sphinx.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Gedeelde Weelde of lees het interview hieronder:

1.      Waarom een Gedeelde Weelde winkel in het Sphinxkwartier?

“Het Sphinxkwartier is wat ons betreft the place to be,” vertelt Christiane Gronenberg namens coöperatie Gedeelde Weelde. “Wat vestigingsplaats betreft was Maastricht-West voor Gedeelde Weelde sowieso de enige optie omdat er nog geen biologische winkel te vinden was. Het Sphinxkwartier stond voor ons steeds op de eerste plaats, allereerst omdat hier een heel nieuwe woon- en werkwijk wordt gerealiseerd. Maar ook omdat het Sphinxkwartier nog niet af is. En dat past precies bij onze coöperatie: samen gaan we groeien!”

2.     Wat kunnen bezoekers verwachten van Gedeelde Weelde?

Gedeelde Weelde biedt een volledig assortiment voor de dagelijkse boodschappen: van Maastrichtse aardappelen tot romige Ardennekazen, van Limburgs appelsap tot Italiaanse wijnen , van ecologische rozenshampoo tot en met wc-papier. De meeste producten zijn biologisch, biologisch-dynamisch of ecologisch geproduceerd en dragen het betreffende label. “Maar labels en keurmerken zijn niet alles. Gedeelde Weelde staat óók voor vertrouwen in elkaar en een nieuwe, lokale economie.” Ondernemerslid Luuk Rövekamp vult aan: “Met Gedeelde Weelde willen we excelleren in de versafdelingen. In onze riante brood-, kaas-, groente- en fruitafdelingen bieden we zoveel mogelijk regionale producten aan.” Dat geldt ook voor het horecagedeelte waar klanten terecht kunnen voor een gezond ontbijt, een vegetarische lunch of een lekker stukje versgebakken cake.

3.    Wat willen jullie bereiken met Gedeelde Weelde?

Gedeelde Weelde mikt op klanten uit heel Maastricht-West, aangevuld met bezoekers en forenzen die voor vertrek naar huis nog snel een paar boodschappen halen. Ruimte voor groei is er dan ook nog genoeg. De coöperatie is toegankelijk voor alle schakels in de voedselketen: producenten, consumenten en winkeliers werken samen aan een winkel waar het om méér draait dan consumptie alleen. Christiane is dan ook helder over de doelstellingen van Gedeelde Weelde: “we willen een faire, duurzame en lokaal georganiseerde voedselketen vormgeven. Zo maken we samen onze idealen waar in onze eigen winkelnering.” Meedoen? Meld je aan via de website van Gedeelde Weelde.

Openingstijden Gedeelde Weelde:
  •  Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 19 uur
  •  Zaterdag van 9 tot 17 uur
Adres:

Petrus Regoutplein 2
6211 XX Maastricht

Coöperatie Gedeelde Weelde

Gedeelde Weelde werd in december 2005 opgericht door vijf mensen. Inmiddels telt de coöperatie 126 leden. Coöperatief betekent bij Gedeelde Weelde dat alle leden mede-eigenaar zijn. Elk lid legt minimaal 100 euro in en bepaalt vervolgens mede het beleid van de winkel. De investering verdient zichzelf vervolgens terug. Allereerst omdat leden terecht kunnen in een eigen winkel waar ontmoeten en samenwerking centraal staan. Maar ook financieel: leden ontvangen jaarlijks 4% rente op hun inleg in de vorm van waardebonnen voor de dagelijkse boodschappen.