Frits Palmboom: “eigenlijk nog mooier dan je je voor kon stellen”

Stedenbouwkundige Frits Palmboom van Palmbout Urban Landscapes is al vanaf het allereerste begin bij de Belvédèreplannen betrokken. Nu er na vele jaren buiten van alles gebeurt stelden we hem de volgende vragen.

Hoe lang zijn jullie al bij het project betrokken?
Frits: “Sinds 1998! Stedebouw is een zaak van heel erg lange adem. Eerst het gebied en alle aspecten verkennen, heel veel overleg, in 2001 al een Ideeëncarrousel met tientallen ideeën van bewoners, het bedenken van de hoofdlijnen en die vastleggen in een bestemmingsplan; vervolgens de crisis, waarin de bouw stil kwam te liggen, en nu de begeleiding van de uitvoering. De hoofdlijnen heeft Palmbout Urban Landscapes samen met de gemeente en anderen bedacht, bij de uitvoering zijn we, soms meer en soms minder betrokken.

Er is in de loop der jaren veel veranderd in de plannen. Hoe kijk je daar tegenaan?
Frits: “Er is veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Het belangrijkste was altijd al het verbeteren van de verkeersstructuur, en het vrijspelen van het Frontenpark, met zijn groene verbindingen tussen de Hoge en Lage Fronten, het Bassin en Zuidwillemsvaart. Daardoor ontstaan er vanzelf nieuwe kansen voor woningbouw, bedrijvigheid en cultuur, zoals rondom de Sphinx en de Brandweerkazerne. Oorspronkelijk was het idee dat er uiteindelijk 4.000 woningen gebouwd zouden gaan worden. Dat worden er door crisis en krimp waarschijnlijk een stuk minder. Door het park en de nieuwe wegen ontstaat heel veel ruimte – en kwaliteit! – voor nieuwe initiatieven in de toekomst. Het gebied is niet meer de verwaarloosde achterkant van de stad, maar kan weer voor tientallen jaren mee. [Het oude Masterplan heeft zo de grondslag gelegd voor toekomstige “organische” ontwikkeling.”

Na vele jaren gebeurt er nu ineens heel veel in het gebied. Wat doet dat met je?
Frits: “Ik heb altijd voor ogen gehad, dat er in het gebied een “cadeau voor de stad” verborgen lag. Nu dat cadeau opeens echt uitgepakt wordt, is het eigenlijk nog mooier dan je je voor kon stellen. Het is een belevenis dat het gebied nu echt tot leven komt, dat mensen elkaar er treffen, dat je er naar de film kunt gaan, lekker kunt eten, ontdekkingstochten kunt maken.

Je bent laatst buiten gaan kijken. Wat vind je het spannendste of mooiste?
Frits: “Het mooiste vind ik het uitzicht vanaf de nieuwe dijk voor de aanlanding van Noorderbrug: je ziet opeens hoe mooi Maastricht in het landschap ligt, met het stadssilhouette met zijn kerken en de Sphinx, het zicht op de gerestaureerde Lage Fronten en op de heuvels richting Lanaken. Het spannendste vind ik het graafwerk bij de Hoge Fronten: daar komt een heel stuk verborgen geschiedenis tevoorschijn, met hoogteverschillen die zelfs voor Maastricht uitzonderlijk zijn.   En het leukste: in de schemering een biertje drinken in de nieuwe Lumière Cinema en uitkijken over het Bassin en de nu nog ingepakte Eiffel. Als daar straks gewoond en gewerkt wordt en de lichten aangaan zal je niet weten wat je ziet!

Één reactie op “Frits Palmboom: “eigenlijk nog mooier dan je je voor kon stellen””