BRNDWR: creatief brandpunt in de stad Chantal Le Doux, ondernemer

“Een creatieve trekpleister met grootstedelijke allure”.

Ze gingen een tijdje van koelkast naar kookplaat en weer terug: de nieuwe plannen voor ’t Brandweer. Straks kortweg BRNDWR geheten. Maar nu is de kogel door de kerk. De voormalige kazerne van de Maastrichtse pompiers aan de Capucijnenstraat wordt een bruisende plek voor ondernemers.

Creativiteit is de gemene deler. Of je nu een grafisch ontwerpbureau bent of een fietswerkplaats, een breiatelier of een distributeur van muziek. Uit die creativiteit volgt al snel een kruisbestuiving. Het moet een plek worden “waar ondernemers elkaar vinden en bewoners elkaar ontmoeten. Samen kunnen ze met hun diensten de stad verrijken.” Aldus het projectplan. Mooi. Maar wat houdt dat nu precies in?

De kantoren komen op de verdiepingen. Daarmee is de begane grond vrij toegankelijk voor publiek, met een tweede Café Zondag als spil. In een multifunctionele ruimte kunnen de ondernemers gezamenlijke ideeën uitvoeren of feestjes organiseren. De DJ’s van Linke SOTO, die muziek en videokunst combineren, zijn niet voor niets in ‘da house’. Maar ook buurtbewoners kunnen gebruik maken van de ruimte.

Als voorbeeld keek de gemeente naar soortgelijke plekken en projecten in Amsterdam en Rotterdam. “Zulke gedachten heb ik ook bij BRNDWR: een creatieve trekpleister met grootstedelijke allure”, zegt Chantal Le Doux. “Door alle ondernemers, elk met hun eigenheid, moet het een energieke plek worden vol bedrijvigheid, ideeën en waar mogelijk samenwerking.”

Le Doux huisde al eerder in het gebouw waar ze via Stichting Ateliers Maastricht een ruimte huurde als beeldend kunstenaar. Nu komt ze terug met collega Dirk Bours en een fietswerkplaats. Vive le Vélo maakt van oude racefietsen een uniek hebbeding. Een beetje opknappen is niet genoeg. “We willen er onze eigen draai aangeven: authentieke frames met nieuwe onderdelen, combinaties van kleuren die we als kunstenaars zelf maken.” Heb je al een fiets dan kun je die door Chantal en Dirk ook laten ‘pimpen’.

En de synergie met de andere ondernemers? Le Doux ziet tal van mogelijkheden. Het breiatelier kan accessoires maken. Met Café Zondag komt er publiek, en mogelijk kopers. De fietsverhuurder Maastricht-Biking spreekt voor zich.