Bouwen aan het #Sphinxkwartier

Actuele werkzaamheden Sphinxterrein (zijde Maagdendries)

Update: 29 mei 2019 In de zomer van 2018 is het zuidelijke deel van het Sphinxterrein klaar gemaakt voor de bouw van woningen en een bijbehorende parkeergarage. De feitelijke bouw van zo’n 380 nieuwe woningen en appartementen is in september 2018 van start gegaan. Via deze pagina houden we u op de hoogte over de voortgang en werkzaamheden. Meer informatie over de verschillende woningbouwprojecten vindt u hier. Bekijk hier een beknopte presentatie van de verschillende bouwprojecten.

Eén bouwterrein, drie bouwers

Voor de bouw van nieuwe woningen en appartementen op het Sphinxterrein zijn drie verschillende aannemers aan zet: Bouwbedrijven Jongen, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Smeets Bouw. Samen stemmen ze de werkzaamheden op elkaar af zodat omwonenden zo min mogelijk hinder ondervinden. Omwonenden zijn per brief geinformeerd over de actuele planning en verdere communicatie.

Luchtfoto Sphinxterrein - klein

Muur fabrieksterrein (update 129 mei 2019)

Aan de kant van de Maagdendries is in de zomer van 2018 een groot deel van de oude muur gesloopt om plaats te maken voor de werkzaamheden. De stenen zijn opgeslagen en worden schoongebikt voor hergebruik in de toekomstige bebouwing op het Sphinxterrein. Aan de kant van de Frontensingel blijft de oude muur (grotendeels) staan. Via enkele doorgangen kunnen voetgangers en (brom)fietsers gemakkelijk van P-Frontenpark en/of Frontensingel verder wandelen richting Sphinxkwartier en/of het stadscentrum (en andersom). De doorgangen zijn vooralsnog in gebruik voor en door bouwverkeer. Voetgangers worden via borden richting Maagdendries (stadscentrum) en/of Boschstraat (Sphinxkwartier) verwezen.

Sphinxterrein: update 6 februari 2019

Van onder- naar bovengronds

De komende maanden is het vooral betonwerk wat de klok slaat bij alle bouwers. Betonmixers rijden dan ook af en aan. Vier torenkranen staan voortdurend paraat voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen.

Dag- en nachtwerk? update 29 mei 2019

Omwonenden moeten tijdens de ruwbouwfase rekening houden met (incidenteel) avond- en nachtwerk. Betonnen vloeren moeten namelijk binnen enkele uren na stort ‘gevlinderd’ worden. Vlinderen is vergelijkbaar met het boenen van een vloer. Door een betonnen vloer binnen korte tijd na stort te vlinderen verbetert de structuur en het waterafstotend vermogen van beton. De tijdspanne waarbinnen het vlinderen kan worden uitgevoerd is krap: de bouwers moeten aan de slag zodra de vloer beloopbaar is. Afhankelijk van het tijdstip van stort en tijd van het jaar betekent dit dat het vlinderen pas in de avond- of nachturen kan plaatsvinden. Omdat ‘s avonds en ‘s nachts minder verkeer op weg is, is het mogelijk dat het geluid van het vlinderen binnenshuis hoorbaar is. Tegelijkertijd moeten de bouwers de werklocatie tijdens avond- en nachtwerk goed verlichten. Bouwlampen worden uiteraard zoveel als mogelijk op het werkterrein gericht. Wilt u de werkzaamheden steeds volgen? Dat kan via een live webcamverbinding.

Blok 3 en 4
Sphinxtuin: op weg naar verdieping vier – update 29 mei 2019

Bij het CPO-project Sphinxtuin ligt het tempo van firma Smeets Bouw hoog. Inmiddels is de ruwbouw van de eerste etages afgerond en zijn de bouwers hard op weg naar de laatste – vierde – verdieping. Het betonwerk zit er dus nog niet op, maar het einde komt langzaamaan in zicht.

Sphinx-1226

Blok 2
Les Mouleurs: tweede verdieping onderweg -  update 29 mei 2019

Firma Laudy Bouw & Ontwikkeling houdt ook een stevig tempo aan bij de nieuwbouw van het tweede CPO-project ‘Les Mouleurs‘. Vanaf maandag 3 juni start de stort van de betonnen vloer van de tweede etage en de derde verdiepingsvloer bvolgt nog vóór begin van de bouwvak (22 juli). Afhankelijk van de voortgang van de stort en bijbehorende droogtijd, is het mogelijk dat de bouwers ‘s avonds en/of ‘s nachts doorwerken om de betonnen vloeren te vlinderen.

Blok 5, 6 en 7
Wonen in het Sphinxkwartier – update 29 mei 2019

Bouwbedrijven Jongen heeft de grootste klus binnen het Sphinxterrein. Maar liefst drie appartementencomplexen worden de komende jaren door de bouwer neergezet. De opbouw van wanden van de begane grond is in volle gang en wordt gevolgd door de opbouw van de vloer van etage twee. De bouwer houdt het tempo er goed in. En dat moet ook: oplevering van de eerste woningen is naar verwachting eind 2019/begin 2020. Het totale bouwproject loopt door tot en met 2021. Kijk voor meer info op wonen in het Sphinxkwartier.

IMG_3557

 

Hinder voor omwonenden – update 10 december 2018

Omwonenden moeten rekening houden met geluidshinder door de inzet van machines en materieel. Maar ook door stof en een toename van (bouw)verkeer in de buurt. Incidenteel avond- of nachtwerk is niet uitgesloten. Dat geldt met name als betonnen vloeren moeten worden afgewerkt (vlinderen).

werktijden – update 10 december 2018

Werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag, dagelijks van 07.00 tot 17.00 uur. Als de planning in het gedrang komt, kan er niet alleen op zaterdagen worden doorgewerkt, maar ook in de avond en/of nachturen.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of wilt u een melding doorgeven? Neem dan contact op met het Infocentrum Belvédère. Het Infocentrum is op werkdagen telefonisch bereikbaar via 043 – 350 14 60. U kunt uw vraag of melding ook per e-mail doorsturen naar sphinxkwartier@maastricht.nl. Komt u liever even langs? Geen probleem: u vindt het Infocentrum aan het Fenikshof 1, ingang via de Penitentenpoort tussen UNU-MERIT en Pathé. Het Infocentrum is op werkdagen geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk hier voor een overzicht van de verschillende (bouw)projecten in het Sphinxkwartier. Fotografie: Communicatie Belvédère (foto onder), overige foto’s Fred Berghmans

Één reactie op “Bouwen aan het #Sphinxkwartier”

  1. Sphinxkwartier | Belvédère

    [...] het stadscentrum. Toch is deze parkeerlocatie tijdelijk van aard. In de komende jaren wordt het terrein langzaam maar zeker gevuld door woningbouw. Kortom: het Sphinxkwartier is volop in [...]