Bouw Lumière Cinema gestart

Woensdag 5 november is de officiële start ingeluid van de bouw van de nieuwe Lumière Cinema Maastricht. Het filmtheater zal begin 2016 zijn intrek nemen in de oude elektriciteitscentrale van de voormalige Sphinxfabriek. Onder het toeziend oog van de genodigden en wethouder van Cultuur Mieke Damsma werd een drukmeter van de ketels gedemonteerd en overhandigd aan de directie van Lumière.

Symbolische handeling
De handeling is symbolisch voor de aanpak van de nieuwbouw en renovatie van het momumentale, industriële pand: oude ornamenten worden nu gesloopt om straks weer een plek te krijgen in het interieur. Met veel ervaring in restauratie van historische panden is aannemer Laudy BV de aangewezen partij om deze klus, in opdracht van de gemeente Maastricht, te klaren. De directie van Lumière wordt als huurder nauw betrokken bij het bouwproces, bijgestaan door Dorine de Vos die adviseert over het interieur. De Vos tekende eerder voor (en was mede-eigenaar van) Hotel New York in Rotterdam en Villa Augustus in Dordrecht. Met de horecagelegenheid en terras onder leiding van John Kampstra (café Zuid, café Marks & Kampstra) wordt Lumière straks een nieuwe trekpleister in de stad waar filmcultuur in de volle breedte kan worden beleefd.

Waarom gaat Lumière ook alweer verhuizen?
De afgelopen jaren is in heel Nederland succesvol geïnvesteerd in nieuwe moderne filmtheaters, met als gevolg dat Lumière op de huidige locatie in zijn voorzieningen is afgezakt naar de middenmoot. Willen we ook over tien jaar toegang krijgen tot het allerbeste filmaanbod dan moeten we onze landelijke positie verstevigen. Als enige Limburgse filmtheater dat het moet hebben van premièrefilms is dit een must: het kunnen blijven tonen van de belangrijkste titels die hoge ogen gooien op internationale filmfestivals er waar echte filmliefhebbers reikhalzend naar uitkijken.

Wat heeft Lumière straks te bieden?

Film en speciale evenementen
De trouwe Lumièreganger en de doorgewinterde cinefiel kunnen straks nog steeds terecht bij Lumière voor een mix van bijzondere auteurcinema en publieksvriendelijke hits uit het internationale festivalcircuit. Wel zal het filmtheater meer inzetten op speciale programmering: premières, lezingen, festivals en andere activiteiten rondom film.

Thuis voor internationale community
Met het sterk internationale karakter van Maastricht, wil Lumière ook een thuis bieden aan internationale studenten en werknemers van buitenlandse bedrijven. Met het grotere aanbod Engelstalige of Engels ondertitelde films is er straks voor deze doelgroep een serieus cultureel aanbod.

Huiskamer voor filmtalent
Lumière ontwikkelt zich steeds meer tot werkplek en podium voor jong regionaal filmtalent. Nieuwe producties gaan straks bij Lumière in première, de beste afgestudeerden krijgen de kans om een professionele korte speelfilm te maken, en een van de filmzalen wordt geschikt gemaakt voor lezingen, masterclasses en workshops.

Zaken doen bij Lumière
Het nieuwe Lumière is de ideale locatie voor zakelijke bijeenkomsten: zalen met de modernste projectieapparatuur in combinatie met een uitstekende catering. Met of zonder filmvertoning, is het een podium voor vergaderingen, presentaties, workshops, cursussen, meetings, symposia of bedrijfsuitjes.

Facts & Figures

- Aantal zalen: zes

- Aantal stoelen: vijfhonderd (3 x 50, 2 x 90, 1 x 160)

- Vierkante meter restaurant: 300

- Vierkante meter terras op het zuiden: 80

- Architect:

o Verlaan & Bouwstra Architecten (renovatie)

o JHK Architecten, Utrecht (entree en filmzalen)

- Interieuradvies: Dorine de Vos (Hotel New York, Villa Augustus)

- Interieur: Cyrille van Ijzendoorn

- Horeca: John Kampstra (Cafe Marks & Kampstra, Café Zuid)

- Aannemer: Laudy BV

 

Het project wordt gefinancierd door de gemeente Maastricht, Provincie Limburg en de Europese Unie.