Archeologie bij de Muziekgieterij

“Volgens mij hebben we een stukje van de oude Boschpoort gevonden!” Archeologe Ineke de Jongh (Arcadis) is helemaal in haar nopjes. Samen met collega-archeoloog Timo Vanderhoeven (EARTH Integrated Archaeology BV) is Ineke betrokken bij de voorbereidende werkzaamheden voor de (ver)bouw van de Muziekgieterij. Een uitgelezen kans voor beide archeologen, want de Muziekgieterij bevindt zich in een deel van Maastricht dat zowel boven- als ondergronds doordrenkt is van geschiedenis.

Van oude stadspoort…

Een belangrijke bron voor archeologisch onderzoek in Maastricht is de historische kaart van de vestingwerken die – onder andere – door  de Stichting Maastricht Vestingstad is aangeleverd. Helemaal onverwacht is de vondst van een deel van de oude stadspoort dan ook niet. Toch blijft het ook voor archeologen altijd maar afwachten of resten worden aangetroffen. Ineke en Timo hadden geluk: tijdens het graafwerk vonden ze een klein deel van de buitenmuur van de ravelijn voor de noordelijke stadspoort.

“De ravelijn is een vijfhoekig verdedigingswerk met daarom heen een gracht. Dankzij de ravelijn kon de Boschpoort niet zonder meer beschoten of bestormd worden,” legt Ineke uit. De gevonden muurresten zijn maar liefst 2,60 meter dik en worden met iedere meter in de grond 26 centimeter dikker. Naar verwachting loopt de fundering tot zo’n 4 meter in de ondergrond door. Voor archeologen Ineke en Timo is het duidelijk: het gaat hier om een belangrijke muur die extra stevig moest zijn. Het archeologisch onderzoek heeft méér muurresten opgeleverd. “Maar die staan niet op de kaart van de 19de eeuwse vestingwerken en zijn dus afkomstig uit een oudere bouwfase,” vertelt Ineke.

…naar oude Boschstraat

Niet alleen muren zijn aangetroffen: ook een stukje straatwerk van natuurstenen kasseien is tevoorschijn gekomen. Het straatwerk maakt deel uit van de oorspronkelijke 19de eeuwse Boschstraat waar vroeger een paardentram reed.  Ineke en Timo hebben het veldwerk afgelopen week afgerond. Het archeologisch onderzoek heeft de kennis over de nog aanwezige vestingwerken in de Maastrichtse ondergrond weer een stukje vergroot. De komende maanden bundelen ze de nieuwe kennis in een rapport dat wordt aangeboden aan de gemeente Maastricht en het Centre Céramique.

Afbeelding hieronder: op de kaart is de locatie van het archeologisch onderzoek omcirkeld

Locatie opgraving Muziekgieterij2