Andrieskapel voor René Holten Industrial Design

“Werken in een prachtig stukje Maastricht dat volop in ontwikkeling is!”

Waarom hebben jullie als designstudio René Holten gekozen voor het Sphinxkwartier?

“We waren op zoek naar een fijne, ruime werkplek in het stadscentrum toen we bij toeval ontdekten dat de Andrieskapel te koop was. Een prachtig monument, op een prachtige plek die volop in ontwikkeling is.” Daniëlle Colson is in haar nopjes met de nieuwe studio in de Andrieskapel. “We hebben er 9 maanden over gedaan om de kapel te kopen. Daarna was het aanpakken want een groot deel van de kapel moesten we restaureren en verbouwen. Dat was nog eens meer dan een jaar bloed, zweet en tranen. Maar wat zijn we blij met het eindresultaat!”

Wat kunnen bezoekers verwachten van ontwerpbureau René Holten?

De Andrieskapel is allereerst een werkplek voor onszelf. We hebben een kantoor- en vergaderruimte ingericht én een werkplek voor het uitwerken van ontwerpen en prototypes. De Andrieskapel wordt niet permanent opengesteld voor bezoekers”, vertelt Daniëlle. “We streven ernaar om een paar keer per jaar een expositie te organiseren. Steeds gericht op design en kunst. De eerste expositie staat al gepland en opent tijdens de Tefaf. Dan zijn bezoekers natuurlijk van harte welkom!”

Wat willen jullie bereiken met jullie ontwerpbureau in het Sphinxkwartier?

“Op deze unieke plek in een verborgen stukje Maastricht gaan we onze creatieve ideeën verder laten groeien. Naast het ontwerpen voor opdrachtgevers gaan we hier zelf meubels produceren. En daar zijn we al volop mee aan de slag. De eerste meubels stellen we tentoon tijdens de Tefaf.” Maar René en Daniëlle willen niet alleen hun eigen ontwerpbureau onder de aandacht brengen: “De Andrieskapel is zó mooi! We hopen dan ook vooral dat de kapel weer zichtbaar wordt in Maastricht.”

Ontwerpbureau René Holten Industrial Design

Andrieskapel

Andriespoort 11 (ingang via poort aan Achter de Barakken/Maagdendries)

6211 RZ Maastricht

Open voor publiek tijdens exposities

René Holten, designer

René Holten (Roermond, 1961) heeft zijn sporen verdiend in de wereld van Industrial Design. Nadat hij cum laude afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven werd hij hoofd ‘Product Development’ bij Artifort. In 1998 verliet hij Artifort om zijn eigen bureau op te richten. Met succes, want intussen heeft hij de nodige awards binnen weten te halen. René rust echter niet op zijn lauweren en blijft werken aan creatief, innovatief en – vooral – mooi design dat een leven lang mee gaat.

Geschiedenis Andrieskapel

In het Sphinxkwartier is de Andrieskapel een buitenbeentje. De kapel is immers geen industrieel, maar religieus erfgoed. Gebouwd in de periode 1350-1652 als onderdeel van het inmiddels vrijwel geheel verdwenen Andriesklooster. De kapel werd vanaf eind achttiende eeuw gebruikt als ‘magazijn van het Oorlog en Nachtleger’. Begin 20ste eeuw kocht de Matthiasparochie de Andrieskapel om deze vervolgens in te zetten als patronaatsgebouw voor de naastgelegen St. Jozefschool.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Andrieskapel het atelier van verschillende kunstenaars, waaronder Charles Eijck, Frans Gast, Piet Killaars  en Daan Wildschut. De kapel was er toen slecht aan toe en eigenaar Matthiasparochie diende sloopaanvragen in. De eerste twee aanvragen werden afgewezen, maar de derde keer was het raak.  Dankzij protesten ging de sloop echter niet door en in 1966 kreeg de kapel een plek op de monumentenlijst, Van 1982 tot 1984 werd de Andrieskapel gerestaureerd. Tot begin 2016 bood de kapel onderdak aan het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL). Nieuwe eigenaar en ontwerper René Holten heeft de Andrieskapel deels verbouwd en gerestaureerd.